Burundi Kayanza – Kawa Speciality

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię oraz Pijalnię Kawy
    we Wrocławiu i Trzebnicy

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

Czereśnia
Czereśnia

melasa
melasa

Nuta smakowa

Ta wyjątkowa kawa pochodzi z Burundi, z mikroregionu Kayanza, gdzie uprawiana jest przez lokalnych rolników, którzy dbają o jej jakość na każdym etapie produkcji. Następnie przewożona jest do Butegany, jednej z pierwszych stacji myjących w Burundi, która została zbudowana w 1952 roku jeszcze za czasów króla Mwambutsa na zlecenie Księcia Baranyanka. W naparze doskonale wyczujesz czereśnię oraz melase.

Nuty smakowe: czereśnia, melasa
Punktacja SCA: 86

Odmiany
Red Bourbon
Wysokość
1612m n.p.m.
Region
Kayanza
Obróbka
Myta

Kawa ziarnista Burundi Kayanza – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości do 1612m n.p.m.
  • obróbka Myta
  • pochodzi z regionu Kayanza
  • nuty smakowe: czereśnia, melasa
  • Kawa po fermentacji w beczkach dębowych.
    Pełna nazwa

    El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Burundi Kayanza

    Nazwa skrócona

    Burundi Kayanza

    Kraj

    Burundi

    Punktacja SCA

    86

    Region

    Kayanza

    Rodzaj kawy

    Arabica

    Obróbka

    Myta

    Stopień palenia ziaren

    średnio palona

    Opakowanie

    250g – z wentylem i struną

    Wysokość upraw

    1612m n.p.m.

    Nuty smakowe

    czereśnia, melasa

    Odmiana

    Red Bourbon

    KAWA SPECIALITY Z Burundi

    Kawa z Burundi

    Burundi: serce Afryki. Nazwane tak ze względu na kształt w kształcie serca, to małe państwo położone w środku kontynentu afrykańskiego jest domem dla ponad 600,000 rodzin uprawiających kawę. Kawa z Burundi to jedna z najlepszych kaw w Afryce, ze względu na bogate gleby i idealne warunki klimatyczne dla uprawy kawy. Jeśli szukasz wyśmienitej jakości kawy z Afryki, nie przegap kawy z Burundi.

     

    IDEALNE WARUNKI DO UPRAWY KAWY

    Terroir

    Dzięki doskonałemu terroir i klimatowi wiele różnych regionów w kraju ma korzystne warunki do uprawy wysokiej jakości kaw. Jednym z nich jest Buyenzi, który jest również domem mikroregionu Kayanza. Ta kawa jest produkowana przez rolników z tego obszaru, a następnie wysyłana do Butegana, jednej z pierwszych stacji myjących w Burundi.

    Red Bourbon w Burundi

    Red Bourbon

    Kawa Red Bourbon z Burundi to wyjątkowa odmiana, która uprawiana jest na wysokości 1,620 m npm. Ze względu na specjalne warunki terroiru i klimatu, kawa z regionu Buyenzi ma wyjątkowe właściwości smakowe. Po ręcznym zbiorze, czerwone i dojrzałe wiśnie są przetwarzane w tradycyjny sposób w stacji myjącej Butegana. Po około dziesięciu dniach suszenia na specjalnych łożach, kawa Red Bourbon z Burundi przetwarzana jest w młynie Budeca i gotowa do eksportu.

     

    Łączymy wiedzę z pasją

    Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

    Dbamy o detale

    Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

    Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych. Zakładamy, że akceptujesz naszą politykę prywatności podczas korzystania z naszej strony internetowej.