Wyświetlanie jednego wyniku

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa od palarni kawy El Gato. Znajdziesz tutaj zdrowe kawy bezkofeinowe, gdzie kofeina została usunięta w sposób naturalny, bez użycia środków chemicznych.

Czytaj dalej

Historia kawy bezkofeinowej

Kofeina to organiczny związek chemiczny, który znaleźć można u wielu gatunków roślin używających go jako naturalnego pestycydu, a więc mechanizmu obronnego. Dla ludzi, którzy spożywają ją w głównej mierze w kawie, ma działanie pobudzające, wspomagające koncentrację i pamięć, lecz również uzależniające. Może także łagodzić ból, wpływać na uwalnianie dopaminy oraz poprawiać samopoczucie. Wiele osób nastawionych jest negatywnie do kawy bezkofeinowej w obawie, że wraz z kofeiną traci ona swój wyjątkowy aromat. Nic bardziej mylnego! Mimo że kawa zostaje pozbawiona kofeiny, nadal posiada swój niepowtarzalny smak, który kochają miliony, a to dzięki odpowiednim metodom pozbawiania ziaren kofeiny. Choć owoce kawowca były wykorzystywane na terenie Etiopii już tysiące lat temu, historia kawy bezkofeinowej sięga zaledwie XIX wieku i ma nawet związek ze znanym niemieckim poetą Johannem Wolfgangiem von Goethem, który podejrzewał spożywanie kawy o powodowanie u niego bezsenności. Masowa produkcja kawy pozbawionej kofeiny rozpoczęła się jednak dopiero w pierwszych latach XX wieku i z dzisiejszego punktu widzenia była mocno kontrowersyjna. Jako rozpuszczalnik do usuwania kofeiny używano bowiem benzenu, który uchodzi za substancję toksyczną i rakotwórczą. Na szczęście dzisiaj technologia dekofeinizacji poszła na przód, a stosowane metody nie szkodzą miłośnikom tego najpopularniejszego na świecie napoju.

Jak wytwarzana jest kawa bezkofeinowa?

Kofeina ze sprzedawanych przez nas ziaren kawy usuwana jest głównie za pomocą naturalnych procesów Swiss Water Process lub Mountain Water Process. Pierwszy z procesów, wbrew nazwie, odbywa się w górach Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie, drugi natomiast ma miejsce w Meksyku. W obu przypadkach w procesie dekofeinizacji najważniejsza jest czysta, górska lub lodowcowa woda. Woda ta wypłukuje z zielonych ziaren kofeinę oraz inne związki mineralne i substancje smakowe, które jednak zostają później do ziaren zwrócone. W ten sposób z ziaren kawy zostaje wypłukane aż 99,9% kofeiny, co spełnia wymogi Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz Unii Europejskiej. Oczywiście istnieją również inne metody ekstrakcji kofeiny (na szczęście niemające już nic wspólnego z benzenem!). W tym celu używa się także rozpuszczalników organicznych – chlorku metylenu oraz octanu etylu. Rozpuszczalniki te łączą się z kofeiną, a następnie są odparowywane wraz z jej resztkami. Tej metody nie można jednak używać w przypadku kaw organicznych. Kolejny sposób to zastosowanie nadkrytycznego dwutlenku węgla, który również łączy się z kofeiną, wydobywając ją z ziaren kawy. Oczywiście cały czas trwają też prace nad wyhodowaniem kawy bezkofeinowej.

Dla kogo jest kawa bez kofeiny?

Kawa bezkofeinowa to idealne rozwiązanie dla kawoszy, którzy cenią sobie niepowtarzalny smak kawy, lecz z różnych powodów nie mogą lub nie chcą pić napojów pobudzających. Są to np. kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, osoby cierpiące na bezsenność lub nadciśnienie, a także młodzież i osoby nadwrażliwe na kofeinę. Najlepszej jakości kawa bezkofeinowa niczym nie ustępuje tradycyjnej kawie, a co najważniejsze – wciąż oferuje wszystkie korzyści zdrowotne, które przypisujemy zwykłej wersji tego napoju. Posiada przeciwutleniacze, pomaga w ochronie wątroby, dbaniu o układ krążenia, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę czy Alzhaimera. Stereotypy mówiące, że kawa bezkofeinowa przeznaczona jest dla osób starszych lub chorych, już dawno powinny odejść w niepamięć. Dobrej jakości kawą pozbawioną kofeiny może cieszyć się dziś każdy. Może również rozkoszować się nią w ulubionej formie, ponieważ kawa bezkofeinowa dostępna jest zarówno w ziarnach, jak i w postaci zmielonej czy rozpuszczalnej.

Nasze kawy bezkofeinowe

Zanim trafią do Twojego kubka, nasze kawy przebywają długą, fascynującą drogę. Niezależnie od tego, czy ich ojczyzną jest Etiopia, Meksyk czy Nikaragua, dbamy, aby pochodziły z urodzajnych rodzinnych plantacji, gdzie zbierane są ręcznie, a następnie starannie sortowane z uwzględnieniem jakości. Już na miejscu, w Trzebnicy, sami wypalamy je w sposób rzemieślniczy. Tak również jest w przypadku naszych kaw bezkofeinowych. W swoim asortymencie posiadamy kawy bezkofeinowe ziarniste (z możliwością wybranego rodzaju zmielenia), mielone oraz nasze autorskie kawy Dripca w saszetkach. Można w nich poczuć nuty czekolady, wanilii, brązowego cukru czy pomarańczy. Najczęściej są to kawy średnio palone. Każda z kaw pakowana jest z wyjątkową starannością. Pragniemy dzielić się z Wami naszymi produktami, bez wykluczania osób, które preferują napój pozbawiony kofeiny. Dlatego dbamy, aby oferowane przez nas produkty były najwyższej jakości, pełne cennych substancji, które zapewniają im aromatyczny smak i zapach, tak uwielbiany przez miliony na całym świecie.

Skusisz się na rozmowę przy filiżance kawy bezkofeinowej?

Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych. Zakładamy, że akceptujesz naszą politykę prywatności podczas korzystania z naszej strony internetowej.