Etiopia Biloya – Kawa Speciality

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię oraz Pijalnię Kawy
    we Wrocławiu i Trzebnicy

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

Bergamotka
Bergamotka

Brzoskwinia
Brzoskwinia

Nuta smakowa

Kawa z kooperatywy Beloya w regionie Yirgacheffe w Etiopii. Zrzeszeni rolnicy wyróżniają się niezwykłą dbałością o szczegóły podczas obróbki ziaren. Odmiany kawy są selektywnie wybierane z lasu i nasadzone w ogrodach, dzięki czemu charakteryzują się niesamowitą złożonością widoczną w dziko rosnących drzewkach.

Nuty smakowe: bergamotka, brzoskwinia
Punktacja SCA: 85

Odmiany
JARC
Wysokość
1900 - 2300m npm
Region
Yirgacheffe
Obróbka
Myta

Kawa ziarnista Etiopia Biloya – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości do 1900 - 2300m npm
  • obróbka Myta
  • pochodzi z regionu Yirgacheffe
  • nuty smakowe: bergamotka, brzoskwinia
  • Kawa z Yirgacheffe to prawdziwa uczta dla miłośników kawy z Etiopii.
Pełna nazwa

El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Etiopia Biloya Organic Yirgacheffe

Nazwa skrócona

Etiopia Biloya

Kraj

Etiopia

Punktacja SCA

85

Region

Yirgacheffe

Rodzaj kawy

Arabica

Odmiana

JARC

Obróbka

Myta

Stopień palenia ziaren

jasno palona, średnio palona

Opakowanie

250g – z wentylem i struną

Wysokość upraw

1900 – 2300m npm

Nuty smakowe

bergamotka, brzoskwinia

KAWA SPECIALITY Z Etiopii

Kawa z Etiopii

Etiopia to kraj. którego uprawa kawy jest niebywale zróżnicowana. Profil smakowy jest bardzo złożony i zmienia się dramatycznie w zależności od regionu, czy plantacji.

 

Wielkość produkcji kawy w Etiopii

Produkcja kawy w Etiopii

Etiopia jest piątym największym producentem kawy na świecie wg raportu za rok 2022. Przy uprawie kawy pracuje około 20% całej ludności Etiopii, czyli około 20mln.

Charakterystyka kawy Yirgacheffe

Region Yirgacheffe

Kawa z regionu Yirgacheffe charakteryzuje się słodkim oraz owocowym smakiem i aromatem oraz średnią cielistością. Uznawana jest za jedną z najlepszych kaw na świecie.

 

Łączymy wiedzę z pasją

Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

Dbamy o detale

Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych. Zakładamy, że akceptujesz naszą politykę prywatności podczas korzystania z naszej strony internetowej.