Kenya Baragwi – Kawa Speciality

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię oraz Pijalnię Kawy
    we Wrocławiu i Trzebnicy

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

Agrest
Agrest

Jeżyny
Jeżyny

Nuta smakowa

Kawa ziarnista peaberry z regionu Baragwi oraz Karumandi w Gichugu w hrabstwie Kirinyaga w Kenii. Za jej produkcję odpowiada zrzeszenie farmerów Baragwi, które powstało w roku 1953. Po dziś dzień składa się z ponad 16tyś członków, rozsianych wokół 12 stacji myjących.

Nuty smakowe: agrest, jeżyny
Punktacja SCA: 87

Odmiany
Batian, Ruiru 11, SL-28, SL-34
Wysokość
1500 - 1650m npm
Region
Baragwi, Karumandi
Obróbka
Myta

Kawa ziarnista Kenia Baragwi Peaberry – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości do 1500 - 1650m npm
  • obróbka Myta
  • pochodzi z regionu Baragwi, Karumandi
  • nuty smakowe: agrest, jeżyny
  • Prawdziwa kawa peaberry z Kenii.
    Pełna nazwa

    El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Kenia Baragwi Peaberry

    Nazwa skrócona

    Kenia Baragwi Peaberry

    Kraj

    Kenia

    Punktacja SCA

    87

    Region

    Baragwi, Karumandi

    Rodzaj kawy

    Arabica

    Odmiana

    Batian, Ruiru 11, SL-28, SL-34

    Obróbka

    Myta

    Stopień palenia ziaren

    jasno palona

    Opakowanie

    250g – z wentylem i struną

    Wysokość upraw

    1500 – 1650m npm

    Nuty smakowe

    agrest, jeżyny

    KAWA SPECIALITY Z Kenii

    Kawa z Kenii

    Kenia eksportuje aż 95% swojej produkcji kawy. Odbiorcami są głównie USA oraz Europa. Zaledwie 5% jest sprzedawana w kraju.

     

    ocena jakości kawy

    Produkcja kawy w Kenii

    Kenya jest znana ze swojego unikalnego systemu ocen kawy. Ziarna są oceniane na podstawie wielkości, kształtu oraz ogólnej jakości. Oceną końcową są AA, AB, PB, C, E, and TT. W przypadku kawy Kenya Paragwi PB, mamy do czynienia z ziarnami typu peaberry.

    Charakterystyka kawy Kirinyaga

    Obróbka kawy w Kenii

    Główną metodą obróbki kawy w Kenii jest obróbka myta. Dzięki niej kawy z Kenii charakteryzują się podwyższoną kwaskowością oraz czystym smakiem.

     

    Łączymy wiedzę z pasją

    Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

    Dbamy o detale

    Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

    Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych. Zakładamy, że akceptujesz naszą politykę prywatności podczas korzystania z naszej strony internetowej.