Zambia Kachipapa Farm – Kawa Speciality

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię oraz Pijalnię Kawy
    we Wrocławiu i Trzebnicy

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

Śliwka
Śliwka

Marcepan
Marcepan

Ciemna czekolada
Ciemna czekolada

Kawa z rodzinnej plantacji Kachipapa Farm położonej tuż obok miasta Serenje w Zambi na wysokości 1450m npm. Na farmie oprócz kawowców znajdują się również drzewa makadamia, które poprzez odpowiednie nawożenie pomagają zatrzymać wilgoć w glebie i przetrwać gorące miesiące. Dzięki produkcji kawy, został wybudowany nowy wodociąg oraz szkoła dla lokalnej społeczności.

Nuty smakowe: czekolada, marcepan, śliwka
Punktacja SCA: 85

Odmiany
SL-28
Wysokość
1450m n.p.m.
Region
Serenje Kachipapa Farm
Obróbka
red honey

Kawa ziarnista Zambia Kachipapa Farm – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości do 1450m n.p.m.
  • obróbka natural
  • pochodzi z regionu Serenje Kachipapa Farm
  • nuty smakowe: czekolada, marcepan, śliwka
  • Kawa z Zambii to prawdziwy rarytas, jest bardzo rzadko dostępna
    Pełna nazwa

    El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Zambia Kachipapa Farm

    Nazwa skrócona

    Zambia Kachipapa Farm

    Kraj

    Zambia

    Punktacja SCA

    85

    Plantacja

    Kachipapa Farm

    Region

    Serenje

    Rodzaj kawy

    Arabica

    Odmiana

    SL-28

    Obróbka

    red honey

    Stopień palenia ziaren

    średnio palona

    Opakowanie

    250g – z wentylem i struną

    Wysokość upraw

    1450m n.p.m.

    Nuty smakowe

    czekolada, marcepan, śliwka

    KAWA SPECIALITY Z Zambii

    Kawa z Zambii

    Kawa do Zambii została sprowadzona przez misjonarzy. Co ciekawe stało się to dość późno, bo dopiero w latach pięćdziesiątych. Od tego momentu eksport kawy w Zambii cały czas rośnie. Nie jest to jednak tempo, którego życzyliby sobie rolnicy. Główne problemy to brak dostępnych środków finansowych i inwestycji.

     

    Produkcja kawy w Zambii

    Wielkość produkcji kawy w Zambii

    Zambia produkuje stosunkowo małe ilości kawy. Obecnie zajmuje 51 miejsce na świecie pod względem produkcji kawy, od początku XXI wieku średnio o około 1500 ton rocznie.

    Charakterystyka kawy z Zambii

    Gdzie rośnie kawa w Zambii?

    Większość kawy zambijskiej pochodzi z górzystej północnej prowincji kraju i jest uprawiana na wysokości od 1300 do 1600 m n.p.m. Kawa uprawiana jest także w okolicach stolicy kraju, Lusaki. Kawa zambijska jest zazwyczaj myta, ze słodką, jasną kwasowością.

     

    Łączymy wiedzę z pasją

    Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

    Dbamy o detale

    Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

    Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych. Zakładamy, że akceptujesz naszą politykę prywatności podczas korzystania z naszej strony internetowej.