Kawa ziarnista Indonezja Jagong Jeget – Kawa Speciality
59,00 zł
- Klubowicze mają taniej!
Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy - Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
- Darmowa wysyłka od 149zł
- Ocena klientów 4.9/5
- Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
- Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
- Posiadamy własną Palarnię kawy
- Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9
* jeśli braknie nam na magazynie

Masz pytanie? Zadzwoń lub napisz!



Kawa ziarnista z prowincji Aceh na północy Sumatry w Indonezji. Pochodzi z wiosek Bewarang oraz Jagong Jeget, gdzie lokalni rolnicy uprawiają plantacje o łącznej powierzchni 308 hektarów. Ziarna poddane zostały trzykrotnej selekcji ręcznej, dzięki czemu uzyskano kawę wyjątkowo czystą i intensywną w smaku. W filiżance odnajdziesz nuty cedrowego drewna, słodycz czekolady oraz przyjemny posmak orzechów pekan.
Nuty smakowe: czekolada, drzewo cedrowe, orzechy pekan




Kawa ziarnista – 5 najważniejszych faktów
- rośnie na wysokości do 1200-1450m n.p.m.
- obróbka Semi-washed
- pochodzi z regionu Aceh Jagong Jeget
- nuty smakowe: czekolada, drzewo cedrowe, orzechy pekan
Pełna nazwa | El Gato Speciality Coffee Kawa ziarnista Indonesia Jagong Jeget |
---|---|
Kraj | Indonezja |
Plantacja | Jagong Jeget |
Region | Aceh |
Rodzaj kawy | Arabica |
Odmiana | Typica & Caturra |
Obróbka | Semi-washed |
Stopień palenia ziaren | średnio palona |
Opakowanie | 250g |
Wysokość upraw | 1200-1450m n.p.m. |
Nuty smakowe | czekolada, drzewo cedrowe, orzechy pekan |
Kawa Speciality z Indonezji
Kawa z Indonezji
Uprawa kawy w Indonezji, to ponad 300 lat historii związanej z holenderską kolonizacją. Po uzyskaniu niepodległości przez Indonezję większość plantacji upadła lub została przejęta przez państwo.
Charakterystyka
Jagong Jeget
Jagong Jeget to górska wioska w regionie Gayo, położona na wysokości 1400–1600 m n.p.m., idealna do uprawy wysokiej jakości arabiki. Większość mieszkańców zajmuje się uprawą kawy, a lokalna kooperatywa Leuser Antara zrzesza ponad 400 rolników i posiada certyfikaty Fair Trade oraz Organic. Wioska powstała w latach 80. jako część programu przesiedleńczego, co przyczyniło się do dynamicznego rozwoju regionu.
Uprawa kawy
Obróbka ziaren kawy
Ziarna kawy mają unikalny ciemno zielony kolor, który zawdzięczają specjalnej obróbce. Zaraz po zbiorach farmerzy oddzielają pulpe od ziarna za pomocą ręcznych depulperów i zostawiają ziarna, aby zaczęły przez noc fermentować. Dzięki temu pulpa praktycznie w całości oddziela się od ziarna, które gotowe jest do ręcznego mycia i dalszego suszenia, do uzyskania wilgotności rzędu 50%. Dalsza obróbka następuje w stacji myjące.
Łączymy wiedzę z pasją
Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...
Dbamy o detale
Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.