Kawa ziarnista Indonezja Jagong Jeget – Kawa Speciality

59,00 

Złoty polski (zł) - PLN
  • Złoty polski (zł) - PLN
  • Euro (€) - EUR

  • Klubowicze mają taniej!
    Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy
  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię kawy
  • Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
    El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
    El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
    El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

Mleczna czekolada
czekolada

drzewo cedrowe

orzechy pekan

Kawa ziarnista z prowincji Aceh na północy Sumatry w Indonezji. Pochodzi z wiosek Bewarang oraz Jagong Jeget, gdzie lokalni rolnicy uprawiają plantacje o łącznej powierzchni 308 hektarów. Ziarna poddane zostały trzykrotnej selekcji ręcznej, dzięki czemu uzyskano kawę wyjątkowo czystą i intensywną w smaku. W filiżance odnajdziesz nuty cedrowego drewna, słodycz czekolady oraz przyjemny posmak orzechów pekan.

Nuty smakowe: czekolada, drzewo cedrowe, orzechy pekan

Odmiany
Typica & Caturra
Wysokość
1200-1450m n.p.m.
Region
Aceh Jagong Jeget
Obróbka
Semi-washed

Kawa ziarnista – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości do 1200-1450m n.p.m.
  • obróbka Semi-washed
  • pochodzi z regionu Aceh Jagong Jeget
  • nuty smakowe: czekolada, drzewo cedrowe, orzechy pekan
    Pełna nazwa

    El Gato Speciality Coffee Kawa ziarnista Indonesia Jagong Jeget

    Kraj

    Indonezja

    Plantacja

    Jagong Jeget

    Region

    Aceh

    Rodzaj kawy

    Arabica

    Odmiana

    Typica & Caturra

    Obróbka

    Semi-washed

    Stopień palenia ziaren

    średnio palona

    Opakowanie

    250g

    Wysokość upraw

    1200-1450m n.p.m.

    Nuty smakowe

    czekolada, drzewo cedrowe, orzechy pekan

    Kawa Speciality z Indonezji

    Kawa z Indonezji

    Uprawa kawy w Indonezji, to ponad 300 lat historii związanej z holenderską kolonizacją. Po uzyskaniu niepodległości przez Indonezję większość plantacji upadła lub została przejęta przez państwo.

     

    Charakterystyka

    Jagong Jeget

    Jagong Jeget to górska wioska w regionie Gayo, położona na wysokości 1400–1600 m n.p.m., idealna do uprawy wysokiej jakości arabiki. Większość mieszkańców zajmuje się uprawą kawy, a lokalna kooperatywa Leuser Antara zrzesza ponad 400 rolników i posiada certyfikaty Fair Trade oraz Organic. Wioska powstała w latach 80. jako część programu przesiedleńczego, co przyczyniło się do dynamicznego rozwoju regionu.

    Uprawa kawy

    Obróbka ziaren kawy

    Ziarna kawy mają unikalny ciemno zielony kolor, który zawdzięczają specjalnej obróbce. Zaraz po zbiorach farmerzy oddzielają pulpe od ziarna za pomocą ręcznych depulperów i zostawiają ziarna, aby zaczęły przez noc fermentować. Dzięki temu pulpa praktycznie w całości oddziela się od ziarna, które gotowe jest do ręcznego mycia i dalszego suszenia, do uzyskania wilgotności rzędu 50%. Dalsza obróbka następuje w stacji myjące.

     

    Łączymy wiedzę z pasją

    Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

    Dbamy o detale

    Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

    Indonezja Kawa Speciality
    Kawa ziarnista Indonezja Jagong Jeget – Kawa Speciality
    59,00  Wybierz opcje