Uganda Wugar Kanyenye – Kawa Speciality

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię oraz Pijalnię Kawy
    we Wrocławiu i Trzebnicy

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe

Przyprawy korzenne
Przyprawy korzenne
Tytoń
Tytoń
Figi
Figi

Kawa Speciality z Ugandy z regionu Kanyenye. Produkcją kawy zajmuje się kooperatywa Kanyenze zrzeszająca około 1705 farmerów, gdzie 60% to kobiety. Spółdzielnia powstała, aby pomagać społecznościom rolniczym zmarginalizowanym przez wojny i biedę.

Nuty smakowe: tytoń, przyprawy korzenne

Odmiany
SL28
Wysokość
1300-2000m npm
Region
Kanyenye
Obróbka
Washed

Kawa ziarnista Uganda Wugar Kanyenye – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości ponad do 1300 – 2000m npm
  • obróbka myta (washed)
  • pochodzi z regionu Kanyenye
  • nuty smakowe: tytoń, przyprawy korzenne
  • 60% członków kooperatywy to kobiety
    Pełna nazwa

    El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Uganda Wugar Kanyenye

    Kraj

    Uganda

    Punktacja SCA

    83,50

    Region

    Kanyenye

    Rodzaj kawy

    Arabica

    Odmiana

    SL-28

    Obróbka

    Myta

    Stopień palenia ziaren

    średnio palona

    Opakowanie

    1kg – z wentylem i struną, 250g – z wentylem i struną

    Kawa Speciality z Ugandy

    Kawa z Ugandy

    Wiśnie kawowca sortuje się przed obróbką w depulperze. Po tym procesie ziarno ferementuje się od 12 do 18 godzin zanim zostanie poddane obróbce mytej. Ostatnią fazą jest suszenie na stołach przez okres od 8-21 dni.

    Uprawa i zbiory

    Lokalna społeczność

    Koopertywa składa się z ponad 1700 członków, z czego kobiety zajmują niecałe 60%. Spółdzielnia pomaga społeczniściom rolniczym, które często zmagają się z ubóstwem i brakiem pracy.

     

    Łączymy wiedzę z pasją

    Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

    Dbamy o detale

    Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

    Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych. Zakładamy, że akceptujesz naszą politykę prywatności podczas korzystania z naszej strony internetowej.