Indonezja Gayo Belangi – Kawa Speciality

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię oraz Pijalnię Kawy
    we Wrocławiu i Trzebnicy

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe
Owoce tropikalne
Owoce tropikalne
Delikatnie ziemista
Delikatnie ziemista
Nuta smakowa

Kawa ziarnista z prowincji Aceh na północy Sumatry w Indonezji. Jej nazwa pochodzi od grupy etnicznej Gayo, która zamieszkuje tę część wyspy. Surowe ziarno ma ciemno zielony kolor, dzięki obróbce semi-washed. W smaku wyczuwalne owoce tropikalne.

Nuty smakowe: owoce tropikalne, delikatnie ziemista
Punktacja SCA: 84

Odmiany

Typica, Gayo Super

Wysokość

1250-1450m npm

Region

Aceh / Sumatra

Obróbka

semi-washed

Kawa ziarnista Indonezja Gayo Belangi – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości 1250-1450m npm
  • obróbka semi-washed
  • pochodzi z prowincji Aceh na wyspie Sumatra
  • nuty smakowe: owoce tropikalne, delikatnie ziemista
  • związana z grupą etniczną Gayo
    Pełna nazwa

    El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Indonezja Gayo Belangi

    Kraj

    Indonezja

    Punktacja SCA

    84

    Region

    Aceh

    Rodzaj kawy

    Arabica

    Odmiana

    Gayo Super, Typica

    Obróbka

    Semi-washed

    Stopień palenia ziaren

    średnio palona

    Opakowanie

    1kg – z wentylem i struną, 250g – z wentylem i struną

    Wysokość upraw

    1250 – 1450m n.p.m.

    Kawa Speciality z Indonezji

    Kawa z Indonezji

    Uprawa kawy w Indonezji, to ponad 300 lat historii związanej z holenderską kolonizacją. Po uzyskaniu niepodległości przez Indonezję większość plantacji upadła lub została przejęta przez państwo.

    HISTORIA

    Grupa etniczna Gayo

    Nazwa kawy pochodzi od grupy etnicznej Gayo, która zamieszkuje głównie północną część wyspy Sumatra. Plantacje położone są w prowincji Aceh, skąd pochodzą ziarna naszej kawy.
    Język Gayo składa się z czterech dialektów Lut, Serbejadi-Lukup, Lut oraz Luwes. Nie posiadają systemu piśmiennictwa, a tradycje, legendy i opowieści przekazują ustnie z pokolenia na pokolenie. 

    Uprawa kawy

    Obróbka ziaren kawy 

    Ziarna kawy mają unikalny ciemno zielony kolor, który zawdzięczają specjalnej obróbce. Zaraz po zbiorach farmerzy oddzielają pulpe od ziarna za pomocą ręcznych depulperów i zostawiają ziarna, aby zaczęły przez noc fermentować. Dzięki temu pulpa praktycznie w całości oddziela się od ziarna, które gotowe jest do ręcznego mycia i dalszego suszenia, do uzyskania wilgotności rzędu 50%. Dalsza obróbka następuje w stacji myjące. 

    Łączymy wiedzę z pasją

    Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

    Dbamy o detale

    Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

    Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych. Zakładamy, że akceptujesz naszą politykę prywatności podczas korzystania z naszej strony internetowej.