Etiopia Arsi Nensebo GR 1 – Kawa Speciality

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię Kawy
  • Posiadamy Pijalnie Kawy we Wrocławiu i Trzebnicy

* jeśli braknie nam na magazynie

Kawa z Etiopii z dystryktu Nensebo w regionie Oromia. Najwyższej jakości ziarna GR 1 o wysokiej puktacji SCA 87, które pochodzą od zaledwie pięciu lokalnych farmerów. W smaku dobrze wyczuwalna mandarynka oraz jagody.

Nuty smakowe: mandarynka, jagody

Odmiany
Heirloom
Wysokość
1900 - 2100m npm
Region
Nensebo
Obróbka
Natural

Kawa ziarnista Etiopia Arsi Nensebo GR 1 – 5 najważniejszych faktów

  • pochodzi z regionu Oromia
  • rośnie na wysokości 1900-2100m npm
  • pochodzi od zaledwie 5 rolników
  • obróbka natural (na sucho) 
  • w smaku wyczuwalne jagody i mandarynka
    Pełna nazwa

    Ethiopia Arsi Nensebo GR 1 – Kawa Speciality

    Kraj

    Etiopia

    Punktacja SCA

    87

    Nuty smakowe

    jagody, pomarańcza

    Podregion/Miasto

    Arsi, Nensebo

    Region

    Oromia

    Rodzaj kawy

    Arabica

    Odmiana

    Heirloom

    Obróbka

    Natural

    Stopień palenia ziaren

    jasno palona, średnio palona

    Opakowanie

    1kg – z wentylem i struną, 250g – z wentylem i struną

    Wysokość upraw

    1800 – 2100m n.p.m.

    Kawa ziarnista z Etiopii

    Kawa z Etiopii

    Kawa z Etiopii z regionu Oromia. Region ten charakteryzuje się niespotykanym bogactwem krajobrazów. Można spotkać tam równiny, wyżyny oraz tereny górzyste z najwyższym szczytem górą Batu o wysokości 4607m npm. 

    Nasza świeżo palona kawa pochodzi z wyżyn i rośnie na wysokości 1900 - 2100m npm na mocno gliniastej ziemi. Średnia temperatura wynosi tam od 10-25°C, suma opadów dochodzi do 2200mm.

    Uprawa i zbiory

    Uprawa kawy

    Uprawa kawy w regionie Oromia prowadzona jest głównie przez bardzo małych plantatorów. Drzewka kawowca cześto rosną łącznie z innymi roślinami, aby w pełni zmaksymalizować plony z ograniczonych obszarów będących w posiadaniu rolnków. 


    Kawa ekologiczna

    Kawa ekologiczna z Etiopii

    Kawa z Etiopii często z zasady jest kawą ekologiczną, choć nie posiada odpowiednich certyfikatów. Rolnicy używają bardzo mało lub nie używają w ogóle środków chemicznych. Wynika to z faktu, iż posiadają oni bardzo małe plantacje/ogrody, na których rośnie kawa, a pracę wykonują w pełni ręcznie z pomocą rodziny i nie stać ich na dodatkową certyfikację.

    Łączymy wiedzę z pasją

    Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

    Dbamy o detale

    Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

    Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych. Zakładamy, że akceptujesz naszą politykę prywatności podczas korzystania z naszej strony internetowej.