Każdego dnia, wielu z nas sięga o poranku po kubek aromatycznej kawy. Dzięki niej przestajemy być ospali, apatyczni i często również zdenerwowani. Warto jednak pamiętać o tym, że nie każdy tego typu napój, ma dokładnie takie same właściwości i równie dobry smak. Dlatego też, jeżeli zależy nam na spożywaniu wartościowego naparu, powinniśmy przyłożyć szczególną uwagę do rodzaju wybieranych przez siebie ziaren. Sposobów przyrządzania kawy jest wiele. Jeden z nich stanowi aeropress. W tym artykule podpowiemy, jak przygotować w nim kawę oraz jaka kawa do aeropressu będzie najlepsza. Zapraszamy do lektury.
Czym jest aeropress?
Nie każdy z nas dysponuje profesjonalnym ekspresem do kawy. Wiele osób wybiera alternatywne urządzenia, dzięki którym mogą przygotować doskonały w smaku i aromatyczny napój. Jednym z nich jest właśnie aeropress. To tani i kompaktowy produkt, który można stosować w warunkach domowych, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się także podczas rozmaitych wyjazdów. Dzięki niemu, możliwe jest przygotowanie pysznej kawy pozbawionej fusów. To praktyczne urządzenie wykonywane jest najczęściej z lekkiego, a jednocześnie niezwykle wytrzymałego poliwęglanu. Swoim kształtem przypomina ono sporych rozmiarów strzykawkę. Za sprawą aeropressu można przygotować bazę do takich kaw jak: americano, cappuccino, latte, flat white oraz wielu innych, popularnych wersji tego napoju. Warto mieć na uwadze jednak fakt, że kluczem do sukcesu nie jest jedynie samo urządzenie, ale także wysokiej jakości kawa speciality aeropress. W związku z powyższym należy pamiętać o tym, aby zwrócić szczególną uwagę na rodzaj wybieranych przez siebie ziaren.
Co jest potrzebne do parzenia kawy w aeropressie?
Żeby móc przygotować kawę w aeropressie, należy dysponować kawą mieloną. Oczywiście nie musimy kupować jej w tej postaci. Możemy postawić bowiem dla tradycyjną kawę w ziarnach, którą kolejno zmielimy w specjalnym młynku do kawy. Ten ostatni również nie zajmuje wiele miejsca, więc dokładnie tak jak w przypadku aeropressu, tak i również to urządzenie możemy zabrać ze sobą wszędzie. Przechodząc jednak do samego parzenia kawy w aeropressie, to jest to bardzo łatwe zadanie. Żeby móc je jednak wykonać, należy odpowiednio przygotować się do tej czynności. Pamiętajmy o tym, że samo urządzenie nie wystarczy do zaparzenia aromatycznej kawy. To, czego będziemy jeszcze potrzebować to: wysokiej jakości kawa do aeropressu (można wybrać gotową kawę mieloną lub ziarnistą), jeżeli zdecydujemy się na wybór kawy ziarnistej, wówczas niezbędny nam będzie także wspomniany wcześniej młynek do kawy. Powinniśmy także zaopatrzyć się w dzbanek, wagę (wystarczy klasyczna waga kuchenna) oraz papierowe filtry. Z tak przygotowanym zestawem możemy przejść do kolejnego kroku, czyli parzenia kawy przy użyciu aeropressu.
Jak przygotować kawę w aeropressie?
Aby parzenie kawy w aeropressie przebiegło właściwie, koniecznym jest w tym celu postępowanie zgodnie z wytycznymi. Zanim jednak szerzej je omówimy, powinniśmy wiedzieć, z jakich elementów składa się to urządzenie. Otóż tworzą je: cylinder, tłok oraz sitko, przez które przeciska się przygotowywaną kawę. Aby móc przygotować kawę w tym niezwykle praktycznym urządzeniu, koniecznym jest najpierw umieszczenie papierowego filtra na okrągłym sitku. Następnie, należy odmierzyć odpowiednią ilość kawy, a kolejno umieścić ją w urządzeniu i zalać około 30-40 ml. gorącej wody. Po upływie około 30 sekund, należy wlać pozostałą wodę, nałożyć tłok na cylinder i odczekać około 1 minutę. Następnie powoli, płynnym ruchem przeciskamy kawę do dzbanka. Czynność tą przerywamy, kiedy usłyszymy charakterystyczny syk. Do parzenia kawy w aeropressie możemy użyć też innych metod, jednak ta wyżej opisana jest klasyczna i najczęściej stosowana.
Jak wybrać kawę do aeropressu?
Wybór kawy do aeropressu to tak naprawdę indywidualna kwestia każdego z nas. Jedni zdecydują się postawić na arabikę, natomiast inni zdecydowanie wybiorą robustę. Jest to ściśle uzależnione od preferencji smakowych, a także kwestii związanych z intensywnością kawy oraz wyczuwalną w niej goryczą lub kwasowością. Warto pamiętać jednak o tym, aby wybierając idealną kawę dla siebie, postawić na ziarna najwyższej jakości. Dlatego też w tym wypadku idealna okaże się kawa speciality do aeropressu. To najwyższej jakości produkt, który otrzymał minimum 80 na 100 możliwych punktów przyznanych przez prawdziwych fachowców w kwestiach związanych z kawą czyli tzw. Q graderów. Dzięki temu przygotowany przez nas napar będzie niezwykle aromatyczny i doskonały w smaku. Kawa przeznaczona do użytkowania w aeropressie może pochodzić również z rozmaitych zakątków świata. Mowa tu o Indiach, Kolumbii, Etiopii, Brazylii i wielu, wielu innych krajach. Pamiętajmy także o tym, że do aeropressu wsypuje się zmieloną kawę. Można wybrać produkt w takiej postaci lub pokusić się o klasyczną kawę ziarnistą, którą należy poddać odpowiedniej obróbce czyli ją zmielić. W obu przypadkach można znaleźć wysokiej jakości kawę, dzięki której przygotujemy aromatyczny, pobudzający i doskonały w smaku napój.