Salwador Finca La Reforma – Kawa Speciality
- Klubowicze mają taniej!
Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy - Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
- Darmowa wysyłka od 149zł
- Ocena klientów 4.9/5
- Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
- Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
- Posiadamy własną Palarnię kawy
- Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
- El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
- El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
- El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9
* jeśli braknie nam na magazynie
** wybierz, czy mieląc kawę mamy użyć zupełnie nowego opakowania, czy mamy zmielić kawę do opakowania w którym była kawa ziarnista
Masz pytanie? Zadzwoń lub napisz!
Finca La Reforma została założona przez Rafaela Alvareza L. w 1892 roku na zboczach wulkanu Santa Ana. Obecnie jej właścicielem jest rodzina Hermanos Alvarez Diaz. Na plantacji nasadzona jest odmiana kawy Red Bourbon, rosnąca w cieniu rodzimej roślinności z korzyścią dla gleby oraz lokalnego ptactwa. W smaku dobrze wyczuwalny ananas wraz z delikatnymi owocami tropikalnymi.
Nuty smakowe: owoce tropikalne, ananas
Punktacja SCA: 85
Kawa ziarnista Salwador La Reforma – 5 najważniejszych faktów
- rośnie na wysokości do 1400 - 1500m n.p.m.
- obróbka Natural
- pochodzi z regionu Santa Ana
- nuty smakowe: owoce tropikalne, ananas
- Plantacja o ponad 100 letniej tradycji
Pełna nazwa | El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Salwador La Reforma |
---|---|
Nazwa skrócona | Salwador La Reforma |
Kraj | Salwador |
Punktacja SCA | 85 |
Region | Santa Ana |
Rodzaj kawy | Arabica |
Obróbka | Natural |
Stopień palenia ziaren | jasno palona |
Opakowanie | 250g |
Wysokość upraw | 1400 – 1500m n.p.m. |
Nuty smakowe | owoce tropikalne, ananas |
Odmiana | Red Bourbon |
Ciekawa informacja - jedna linia | Plantacja o ponad 100 letniej tradycji |
KAWA SPECIALITY Z Salwadoru
Kawa z Salwadoru
Salwador, sercem kawowego świata od XIX wieku! To tu, na żyznych wulkanicznych glebach, rozwinęła się tradycja uprawy kawy, która zmieniła oblicze całego kraju. Każda ziarno niesie w sobie dziedzictwo i pasję pokoleń. Odkryj z nami, jak ta niezwykła kawa, pełna głębokiego aromatu i smaku, stała się symbolem narodowym i dumą Salwadoru!
Terroir
Wulkan Santa Ana
Wulkan Santa Ana w Salwadorze to nie tylko geologiczny fenomen, ale i żyzna oaza dla uprawy kawy. Jego unikalna struktura wulkaniczna i mineralna gleba sprzyjają wzrostowi kawowych ziaren o wyrafinowanym profilu smakowym. Kawy stąd charakteryzują się głębią i złożonością, które są bezpośrednim wynikiem specyficznych warunków geograficznych tego imponującego wulkanu.
Obróbka kawy
Natural
Naturalna obróbka kawy jest jedną z najstarszych i najprostszych metod obróbki ziaren kawy. Polega ona na pozostawieniu owoców kawowca (wiśni) na słońcu do momentu, aż całkowicie wyschną. W Salwadorze naturalna obróbka jest powszechną metodą obróbki kawy, szczególnie w regionach o suchym i gorącym klimacie. Jest to jeden z czynników, który przyczynia się do powstania charakterystycznego smaku i aromatu kawy z Salwadoru.
Łączymy wiedzę z pasją
Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...
Dbamy o detale
Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.