Kenya Baragwi – Kawa Speciality
- Klubowicze mają taniej!
Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy - Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
- Darmowa wysyłka od 149zł
- Ocena klientów 4.9/5
- Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
- Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
- Posiadamy własną Palarnię kawy
- Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
- El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
- El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
- El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9
* jeśli braknie nam na magazynie
** wybierz, czy mieląc kawę mamy użyć zupełnie nowego opakowania, czy mamy zmielić kawę do opakowania w którym była kawa ziarnista
Masz pytanie? Zadzwoń lub napisz!
Kawa ziarnista peaberry z regionu Baragwi oraz Karumandi w Gichugu w hrabstwie Kirinyaga w Kenii. Za jej produkcję odpowiada zrzeszenie farmerów Baragwi, które powstało w roku 1953. Po dziś dzień składa się z ponad 16tyś członków, rozsianych wokół 12 stacji myjących.
Nuty smakowe: agrest, jeżyny
Punktacja SCA: 87
Kawa ziarnista Kenia Baragwi Peaberry – 5 najważniejszych faktów
- rośnie na wysokości do 1500 - 1650m npm
- obróbka Myta
- pochodzi z regionu Baragwi, Karumandi
- nuty smakowe: agrest, jeżyny
- Prawdziwa kawa peaberry z Kenii.
Pełna nazwa | El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Kenia Baragwi Peaberry |
---|---|
Nazwa skrócona | Kenia Baragwi Peaberry |
Kraj | Kenia |
Punktacja SCA | 87 |
Region | Baragwi, Karumandi |
Rodzaj kawy | Arabica |
Odmiana | Batian, Ruiru 11, SL-28, SL-34 |
Obróbka | Myta |
Stopień palenia ziaren | jasno palona |
Opakowanie | 250g |
Wysokość upraw | 1500 – 1650m npm |
Nuty smakowe | agrest, jeżyny |
KAWA SPECIALITY Z Kenii
Kawa z Kenii
Kenia eksportuje aż 95% swojej produkcji kawy. Odbiorcami są głównie USA oraz Europa. Zaledwie 5% jest sprzedawana w kraju.
ocena jakości kawy
Produkcja kawy w Kenii
Kenya jest znana ze swojego unikalnego systemu ocen kawy. Ziarna są oceniane na podstawie wielkości, kształtu oraz ogólnej jakości. Oceną końcową są AA, AB, PB, C, E, and TT. W przypadku kawy Kenya Paragwi PB, mamy do czynienia z ziarnami typu peaberry.
Charakterystyka kawy Kirinyaga
Obróbka kawy w Kenii
Główną metodą obróbki kawy w Kenii jest obróbka myta. Dzięki niej kawy z Kenii charakteryzują się podwyższoną kwaskowością oraz czystym smakiem.
Łączymy wiedzę z pasją
Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...
Dbamy o detale
Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.