Etiopia Guji Shakiso – Kawa Speciality
- Klubowicze mają taniej!
Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy - Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
- Darmowa wysyłka od 149zł
- Ocena klientów 4.9/5
- Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
- Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
- Posiadamy własną Palarnię kawy
- Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
- El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
- El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
- El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9
* jeśli braknie nam na magazynie
** wybierz, czy mieląc kawę mamy użyć zupełnie nowego opakowania, czy mamy zmielić kawę do opakowania w którym była kawa ziarnista
Masz pytanie? Zadzwoń lub napisz!
Wyjątkowa kawa z regionu Guji w Etiopii. Uprawiana na wysokości 2100m npm przez niewielkich plantatorów. Po zbiorach owoce kawowca obrabiane są w stacji myjącej Adola w Bore. Jej właścicielem jest Zelal Aldo, znany z dobrej współpracy z lokalną społecznością. W smaku wyczujesz czekoladę połączoną z cukrem trzcinowym i delikatnym jaśminem.
Nuty smakowe: cukier trzcinowy, czekolada, jaśmin
Punktacja SCA: 81
Kawa ziarnista Kawa ziarnista Etiopia Guji Shakiso – 5 najważniejszych faktów
- rośnie na wysokości do 2100m n.p.m.
- obróbka Myta
- pochodzi z regionu Guji
- nuty smakowe: cukier trzcinowy, czekolada, jaśmin
- Kawa z Guji to himalajskie wyzwanie smaku: owocowa symfonia na etiopskich wysokościach!
Pełna nazwa | El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Etiopia Guji Shakiso |
---|---|
Nazwa skrócona | Kawa ziarnista Etiopia Guji Shakiso |
Kraj | Etiopia |
Punktacja SCA | 81 |
Region | Guji |
Rodzaj kawy | Arabica |
Odmiana | Heirloom |
Obróbka | Myta |
Stopień palenia ziaren | średnio palona |
Opakowanie | 250g |
Wysokość upraw | 2100m n.p.m. |
Nuty smakowe | cukier trzcinowy, czekolada, jaśmin |
KAWA SPECIALITY Z Kenii
Kawa z Etiopii
Kawa z Etiopii, uznawana za jedną z najlepszych na świecie, pochodzi z miejsca uważanego za kolebkę kawy. Zróżnicowany klimat i bogate gleby dają jej unikalny profil smakowy. Etiopskie ziarna, często uprawiane na wysokościach przekraczających 2000 metrów, charakteryzują się intensywnością i złożonością smaku.
Kawa w Etiopii
Skąd wzięła się kawa w Etiopii
Według legendy, kawa została odkryta przez pastucha imieniem Kaldi, który zauważył niezwykłą energię swoich kóz po zjedzeniu czerwonych jagód z pewnego krzewu. To właśnie te jagody stały się początkiem globalnej podróży kawy.
Zrównoważony rozwój
Region Guji
Produkcja kawy w regionie Nyeri odbywa się często w sposób zrównoważony i ekologiczny, co przyczynia się do ochrony lokalnego środowiska oraz wspierania społeczności produkcyjnych. Dlatego wybierając kawę z tego regionu, nie tylko doświadczysz niezwykłego smaku, ale także będziesz wspierać zrównoważony rozwój lokalnych społeczności i ochronę środowiska naturalnego.
Łączymy wiedzę z pasją
Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...
Dbamy o detale
Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.