Etiopia Arsi Nensebo GR 1 – Kawa Speciality
- Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia_
- Darmowa wysyłka od 149zł
- Ocena klientów 4.9/5
- Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
- Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
- Posiadamy własną Palarnię Kawy
- Posiadamy Pijalnie Kawy we Wrocławiu i Trzebnicy
* jeśli braknie nam na magazynie
Masz pytanie?
Zadzwoń lub napisz - czekamy!
665 951 563
info@elgatocafe.pl
Kawa z Etiopii z dystryktu Nensebo w regionie Oromia. Najwyższej jakości ziarna GR 1 o wysokiej puktacji SCA 87, które pochodzą od zaledwie pięciu lokalnych farmerów. W smaku dobrze wyczuwalna mandarynka oraz jagody.
Nuty smakowe: mandarynka, jagody
Kawa ziarnista Etiopia Arsi Nensebo GR 1 – 5 najważniejszych faktów
- pochodzi z regionu Oromia
- rośnie na wysokości 1900-2100m npm
- pochodzi od zaledwie 5 rolników
- obróbka natural (na sucho)
- w smaku wyczuwalne jagody i mandarynka
Pełna nazwa | Ethiopia Arsi Nensebo GR 1 – Kawa Speciality |
---|---|
Kraj | Etiopia |
Punktacja SCA | 87 |
Nuty smakowe | jagody, pomarańcza |
Podregion/Miasto | Arsi, Nensebo |
Region | Oromia |
Rodzaj kawy | Arabica |
Odmiana | Heirloom |
Obróbka | Natural |
Stopień palenia ziaren | jasno palona, średnio palona |
Opakowanie | 1kg, 250g |
Wysokość upraw | 1800 – 2100m n.p.m. |
Kawa ziarnista z Etiopii
Kawa z Etiopii
Kawa z Etiopii z regionu Oromia. Region ten charakteryzuje się niespotykanym bogactwem krajobrazów. Można spotkać tam równiny, wyżyny oraz tereny górzyste z najwyższym szczytem górą Batu o wysokości 4607m npm.
Nasza świeżo palona kawa pochodzi z wyżyn i rośnie na wysokości 1900 - 2100m npm na mocno gliniastej ziemi. Średnia temperatura wynosi tam od 10-25°C, suma opadów dochodzi do 2200mm.
Uprawa i zbiory
Uprawa kawy
Uprawa kawy w regionie Oromia prowadzona jest głównie przez bardzo małych plantatorów. Drzewka kawowca cześto rosną łącznie z innymi roślinami, aby w pełni zmaksymalizować plony z ograniczonych obszarów będących w posiadaniu rolnków.
Kawa ekologiczna
Kawa ekologiczna z Etiopii
Kawa z Etiopii często z zasady jest kawą ekologiczną, choć nie posiada odpowiednich certyfikatów. Rolnicy używają bardzo mało lub nie używają w ogóle środków chemicznych. Wynika to z faktu, iż posiadają oni bardzo małe plantacje/ogrody, na których rośnie kawa, a pracę wykonują w pełni ręcznie z pomocą rodziny i nie stać ich na dodatkową certyfikację.
Łączymy wiedzę z pasją
Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...
Dbamy o detale
Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.