Etiopia Guji Shakiso – Kawa Speciality

Złoty polski (zł) - PLN
  • Złoty polski (zł) - PLN
  • Euro (€) - EUR

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Klubowicze mają taniej!
    Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy
  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię kawy
  • Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
    El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
    El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
    El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

Mleczna czekolada
czekolada

Cukier trzcinowy

Jaśmin
Jaśmin

Wyjątkowa kawa z regionu Guji w Etiopii. Uprawiana na wysokości 2100m npm przez niewielkich plantatorów. Po zbiorach owoce kawowca obrabiane są w stacji myjącej Adola w Bore. Jej właścicielem jest Zelal Aldo, znany z dobrej współpracy z lokalną społecznością. W smaku wyczujesz czekoladę połączoną z cukrem trzcinowym i delikatnym jaśminem.

Nuty smakowe: cukier trzcinowy, czekolada, jaśmin
Punktacja SCA: 81

Odmiany
Heirloom
Wysokość
2100m n.p.m.
Region
Guji
Obróbka
Myta

Kawa ziarnista Kawa ziarnista Etiopia Guji Shakiso – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości do 2100m n.p.m.
  • obróbka Myta
  • pochodzi z regionu Guji
  • nuty smakowe: cukier trzcinowy, czekolada, jaśmin
  • Kawa z Guji to himalajskie wyzwanie smaku: owocowa symfonia na etiopskich wysokościach!
Pełna nazwa

El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Etiopia Guji Shakiso

Nazwa skrócona

Kawa ziarnista Etiopia Guji Shakiso

Kraj

Etiopia

Punktacja SCA

81

Region

Guji

Rodzaj kawy

Arabica

Odmiana

Heirloom

Obróbka

Myta

Stopień palenia ziaren

średnio palona

Opakowanie

250g

Wysokość upraw

2100m n.p.m.

Nuty smakowe

cukier trzcinowy, czekolada, jaśmin

KAWA SPECIALITY Z Kenii

Kawa z Etiopii

Kawa z Etiopii, uznawana za jedną z najlepszych na świecie, pochodzi z miejsca uważanego za kolebkę kawy. Zróżnicowany klimat i bogate gleby dają jej unikalny profil smakowy. Etiopskie ziarna, często uprawiane na wysokościach przekraczających 2000 metrów, charakteryzują się intensywnością i złożonością smaku.

 

Kawa w Etiopii

Skąd wzięła się kawa w Etiopii

Według legendy, kawa została odkryta przez pastucha imieniem Kaldi, który zauważył niezwykłą energię swoich kóz po zjedzeniu czerwonych jagód z pewnego krzewu. To właśnie te jagody stały się początkiem globalnej podróży kawy.

Zrównoważony rozwój

Region Guji

Produkcja kawy w regionie Nyeri odbywa się często w sposób zrównoważony i ekologiczny, co przyczynia się do ochrony lokalnego środowiska oraz wspierania społeczności produkcyjnych. Dlatego wybierając kawę z tego regionu, nie tylko doświadczysz niezwykłego smaku, ale także będziesz wspierać zrównoważony rozwój lokalnych społeczności i ochronę środowiska naturalnego.

 

Łączymy wiedzę z pasją

Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

Dbamy o detale

Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.