Kenia Kijani Kiboko AA Plus – Kawa Speciality

Złoty polski (zł) - PLN
  • Złoty polski (zł) - PLN
  • Euro (€) - EUR

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Klubowicze mają taniej!
    Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy
  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię kawy
  • Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
    El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
    El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
    El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

Grejpfrut
grejpfrut

jagody
jagody

rabarbar
rabarbar

Odkryj fascynującą kawę ziarnistą najwyższej jakości AA Plus, pochodzącą z regionu Nyeri, zlokalizowanego w samym sercu Kenii. Region ten słynie z produkcji najlepszych kaw w kraju. Ta wyjątkowa kawa, z intensywnymi nutami smakowymi grejpfruta, rabarbaru i leśnych jagód sprawia, że każdy jej łyk jest prawdziwym doznaniem dla kubków smakowych.

Nuty smakowe: grejpftut, jagody, rabarbar
Punktacja SCA: 87

Odmiany
Ruiru 11, SL-34, SL28
Wysokość
1600-2000m n.p.m.
Region
Nyeri
Obróbka
Myta

Kawa ziarnista Kawa ziarnista Kenia Kijani Kiboko – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości do 1600-2000m n.p.m.
  • obróbka Myta
  • pochodzi z regionu Nyeri
  • nuty smakowe: grejpftut, jagody, rabarbar
  • Kawa "AA Plus" to połączenie największych ziaren kawowych z wyjątkowo bogatym i interesującym profilem smakowym, co sprawia, że jest to jedna z najwyższej jakości kaw pochodzących z Kenii.
Pełna nazwa

El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Kenia Kijani Kiboko AA Plus

Nazwa skrócona

Kawa ziarnista Kenia Kijani Kiboko

Kraj

Kenia

Punktacja SCA

87

Region

Nyeri

Rodzaj kawy

Arabica

Odmiana

Ruiru 11, SL-34, SL28

Obróbka

Myta

Stopień palenia ziaren

jasno palona

Opakowanie

250g

Wysokość upraw

1600-2000m n.p.m.

Nuty smakowe

grejpftut, jagody, rabarbar

KAWA SPECIALITY Z Kenii

Kawa z Kenii

Kenijska kawa Speciality jest czymś więcej niż tylko napojem. To prawdziwa tajemnica natury i ludzkiej pasji, która sprawia, że każdy łyk jest niezapomnianym doznaniem smakowym. Region Nyeri słynie z produkcji najlepszych ziaren kawowych na świecie, a to za sprawą wyjątkowych warunków klimatycznych i glebowych, które nadają kawie niezwykły charakter.

 

Kawa w Kenii

Skąd wzięła się kawa w Kenii

W XIX wieku, gdy misjonarze chrześcijańscy przybyli do Kenii, przynosili ze sobą nie tylko nauki religijne, ale także nowe rośliny i technologie rolnicze. Byli to głównie misjonarze z Wielkiej Brytanii i Niemiec. To oni pomogli wprowadzić uprawę kawy do Kenii.

Zrównoważony rozwój

Region Nyeri

Produkcja kawy w regionie Nyeri odbywa się często w sposób zrównoważony i ekologiczny, co przyczynia się do ochrony lokalnego środowiska oraz wspierania społeczności produkcyjnych. Dlatego wybierając kawę z tego regionu, nie tylko doświadczysz niezwykłego smaku, ale także będziesz wspierać zrównoważony rozwój lokalnych społeczności i ochronę środowiska naturalnego.

 

Łączymy wiedzę z pasją

Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

Dbamy o detale

Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.