Uganda Kapchorwa Honey – Kawa Speciality

58,00 

Złoty polski (zł) - PLN
  • Złoty polski (zł) - PLN
  • Euro (€) - EUR

  • Klubowicze mają taniej!
    Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy
  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię kawy
  • Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
    El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
    El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
    El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

Agrest
agrest

skórka cytryny

zielona jabłko

Aromatyczny microlot, kawa pochodząca z okolic miasta Kapchorwa, położonego na zboczach góry Elgon na wysokości około 1900-2100 m n.p.m. Zbierana ręcznie oraz sortowana ręcznie w trakcie i po suszeniu wiśni. Wyjątkowo ciekawa w smaku z wyczuwalną zielonym jabłkiem i skórką cytryny połączoną z aromatycznym agrestem.

Nuty smakowe: zielone jabłko, agrest, skórka cytryny

 

Odmiany
Arabica
Wysokość
1950 - 2050m n.p.m.
Region
Kapchorwa
Obróbka
Honey

Kawa ziarnista Uganda Kapchorwa Honey – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości 1950 - 2050m n.p.m.
  • obróbka Honey
  • pochodzi z regionu Kapchorwa
  • nuty smakowe: zielone jabłko, agrest, skórka cytryny
Pełna nazwa

El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Uganda Kapchorwa Honey

Nazwa skrócona

Uganda Kapchorwa Honey

Kraj

Uganda

Region

Kapchorwa

Rodzaj kawy

Arabica

Obróbka

Honey

Stopień palenia ziaren

jasno palona

Opakowanie

250g

Wysokość upraw

1950 – 2050m n.p.m.

Nuty smakowe

zielone jabłko, agrest, skórka cytryny

Odmiana

Arabica

KAWA SPECIALITY Z Ugandy

Kawa z Ugandy

Odkryj wyjątkowy świat kawy z Ugandy, skarbu Afryki, dzięki naszej starannie wyselekcjonowanej ofercie. Uganda, znana ze swoich żyznych ziem i idealnych warunków klimatycznych, produkuje kawę o niezrównanej jakości i głębokim, złożonym smaku. Nasza kawa z Ugandy pochodzi z najlepszych plantacji, gdzie ziarna są zbierane i przetwarzane z największą starannością, aby zapewnić Ci niezapomniane doznania.

 

Terroir

Góra Elgon

Region wokół góry Mount Elgon w Ugandzie to jeden z najbardziej malowniczych i płodnych obszarów produkujących kawę na świecie. Mount Elgon, starożytny, wygasły wulkan, znajduje się na granicy Ugandy i Kenii. Jego zbocza oferują bogatą, wulkaniczną glebę, która jest idealna dla uprawy kawowców.

Obróbka kawy

Red honey

Obróbka red honey to metoda przetwarzania kawy, gdzie ziarna suszą się z częścią miąższu owocu. Po zbiorach, kawa jest obrana ze skórki, lecz pozostaje z cienką, słodką warstwą miąższu. Następnie ziarna suszą się na słońcu, często na podwyższonych łóżkach, co umożliwia lepsze przewietrzanie. Proces ten trwa dłużej niż tradycyjne metody suszenia, co sprzyja intensyfikacji słodkich nut w smaku kawy. Charakterystyczna dla red honey jest jej głęboka słodycz, zbalansowana kwasowość i bogaty smak.

 

Łączymy wiedzę z pasją

Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

Dbamy o detale

Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

Uganda - kawa Speciality
Uganda Kapchorwa Honey – Kawa Speciality
58,00  Wybierz opcje