Uganda Kapchorwa Honey – Kawa Speciality
58,00 zł
- Klubowicze mają taniej!
Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy - Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
- Darmowa wysyłka od 149zł
- Ocena klientów 4.9/5
- Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
- Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
- Posiadamy własną Palarnię kawy
- Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9
* jeśli braknie nam na magazynie

Masz pytanie? Zadzwoń lub napisz!



Aromatyczny microlot, kawa pochodząca z okolic miasta Kapchorwa, położonego na zboczach góry Elgon na wysokości około 1900-2100 m n.p.m. Zbierana ręcznie oraz sortowana ręcznie w trakcie i po suszeniu wiśni. Wyjątkowo ciekawa w smaku z wyczuwalną zielonym jabłkiem i skórką cytryny połączoną z aromatycznym agrestem.
Nuty smakowe: zielone jabłko, agrest, skórka cytryny




Kawa ziarnista Uganda Kapchorwa Honey – 5 najważniejszych faktów
- rośnie na wysokości 1950 - 2050m n.p.m.
- obróbka Honey
- pochodzi z regionu Kapchorwa
- nuty smakowe: zielone jabłko, agrest, skórka cytryny
Pełna nazwa | El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Uganda Kapchorwa Honey |
---|---|
Nazwa skrócona | Uganda Kapchorwa Honey |
Kraj | Uganda |
Region | Kapchorwa |
Rodzaj kawy | Arabica |
Obróbka | Honey |
Stopień palenia ziaren | jasno palona |
Opakowanie | 250g |
Wysokość upraw | 1950 – 2050m n.p.m. |
Nuty smakowe | zielone jabłko, agrest, skórka cytryny |
Odmiana | Arabica |
KAWA SPECIALITY Z Ugandy
Kawa z Ugandy
Odkryj wyjątkowy świat kawy z Ugandy, skarbu Afryki, dzięki naszej starannie wyselekcjonowanej ofercie. Uganda, znana ze swoich żyznych ziem i idealnych warunków klimatycznych, produkuje kawę o niezrównanej jakości i głębokim, złożonym smaku. Nasza kawa z Ugandy pochodzi z najlepszych plantacji, gdzie ziarna są zbierane i przetwarzane z największą starannością, aby zapewnić Ci niezapomniane doznania.
Terroir
Góra Elgon
Region wokół góry Mount Elgon w Ugandzie to jeden z najbardziej malowniczych i płodnych obszarów produkujących kawę na świecie. Mount Elgon, starożytny, wygasły wulkan, znajduje się na granicy Ugandy i Kenii. Jego zbocza oferują bogatą, wulkaniczną glebę, która jest idealna dla uprawy kawowców.
Obróbka kawy
Red honey
Obróbka red honey to metoda przetwarzania kawy, gdzie ziarna suszą się z częścią miąższu owocu. Po zbiorach, kawa jest obrana ze skórki, lecz pozostaje z cienką, słodką warstwą miąższu. Następnie ziarna suszą się na słońcu, często na podwyższonych łóżkach, co umożliwia lepsze przewietrzanie. Proces ten trwa dłużej niż tradycyjne metody suszenia, co sprzyja intensyfikacji słodkich nut w smaku kawy. Charakterystyczna dla red honey jest jej głęboka słodycz, zbalansowana kwasowość i bogaty smak.
Łączymy wiedzę z pasją
Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...
Dbamy o detale
Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.