Indonezja Sumatra Gayo – Kawa Speciality
54,00 zł – 56,00 zł
- Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
- Darmowa wysyłka od 149zł
- Ocena klientów 4.9/5
- Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
- Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
- Posiadamy własną Palarnię oraz Pijalnię Kawy
we Wrocławiu i Trzebnicy
* jeśli braknie nam na magazynie
** wybierz, czy mieląc kawę mamy użyć zupełnie nowego opakowania, czy mamy zmielić kawę do opakowania w którym była kawa ziarnista
Masz pytanie? Zadzwoń lub napisz!
Kawa ziarnista z prowincji Aceh na północy Sumatry w Indonezji. Jej nazwa pochodzi od grupy etnicznej Gayo, która zamieszkuje tę część wyspy. Surowe ziarno ma ciemno zielony kolor, dzięki obróbce semi-washed. W smaku wyczuwalne drzewo cedrowe i owoce leśne zatopione w mlecznej czekoladzie.
Nuty smakowe: czekolada, drzewo cedrowe, owoce leśne
Punktacja SCA: 84
Kawa ziarnista Indonezja Gayo Belangi – 5 najważniejszych faktów
- rośnie na wysokości 1250-1450m npm
- obróbka semi-washed
- pochodzi z prowincji Aceh na wyspie Sumatra
- nuty smakowe: owoce tropikalne, delikatnie ziemista
- związana z grupą etniczną Gayo
Waga | brak |
---|---|
Pełna nazwa | El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Indonezja Gayo Belangi |
Kraj | Indonezja |
Punktacja SCA | 84 |
Region | Aceh |
Rodzaj kawy | Arabica |
Odmiana | Gayo Super, Typica |
Obróbka | Semi-washed |
Stopień palenia ziaren | średnio palona |
Opakowanie | 1kg, 250g |
Wysokość upraw | 1250 – 1450m n.p.m. |
Opakowanie do zmielenia ** | Nie mielimy / Oryginalne, Nowe +2zł (0,5 EUR) |
Kawa Speciality z Indonezji
Kawa z Indonezji
Uprawa kawy w Indonezji, to ponad 300 lat historii związanej z holenderską kolonizacją. Po uzyskaniu niepodległości przez Indonezję większość plantacji upadła lub została przejęta przez państwo.
HISTORIA
Grupa etniczna Gayo
Nazwa kawy pochodzi od grupy etnicznej Gayo, która zamieszkuje głównie północną część wyspy Sumatra. Plantacje położone są w prowincji Aceh, skąd pochodzą ziarna naszej kawy.
Język Gayo składa się z czterech dialektów Lut, Serbejadi-Lukup, Lut oraz Luwes. Nie posiadają systemu piśmiennictwa, a tradycje, legendy i opowieści przekazują ustnie z pokolenia na pokolenie.
Uprawa kawy
Obróbka ziaren kawy
Ziarna kawy mają unikalny ciemno zielony kolor, który zawdzięczają specjalnej obróbce. Zaraz po zbiorach farmerzy oddzielają pulpe od ziarna za pomocą ręcznych depulperów i zostawiają ziarna, aby zaczęły przez noc fermentować. Dzięki temu pulpa praktycznie w całości oddziela się od ziarna, które gotowe jest do ręcznego mycia i dalszego suszenia, do uzyskania wilgotności rzędu 50%. Dalsza obróbka następuje w stacji myjące.
Łączymy wiedzę z pasją
Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...
Dbamy o detale
Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.