Burundi Kayanza – Kawa Speciality
- Klubowicze mają taniej!
Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy - Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
- Darmowa wysyłka od 149zł
- Ocena klientów 4.9/5
- Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
- Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
- Posiadamy własną Palarnię kawy
- Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9
* jeśli braknie nam na magazynie
Masz pytanie? Zadzwoń lub napisz!
Ta wyjątkowa kawa pochodzi z Burundi, z mikroregionu Kayanza, gdzie uprawiana jest przez lokalnych rolników, którzy dbają o jej jakość na każdym etapie produkcji. Następnie przewożona jest do Butegany, jednej z pierwszych stacji myjących w Burundi, która została zbudowana w 1952 roku jeszcze za czasów króla Mwambutsa na zlecenie Księcia Baranyanka. W naparze doskonale wyczujesz czereśnię oraz melase.
Nuty smakowe: czereśnia, melasa
Punktacja SCA: 86
Kawa ziarnista Burundi Kayanza – 5 najważniejszych faktów
- rośnie na wysokości do 1612m n.p.m.
- obróbka Myta
- pochodzi z regionu Kayanza
- nuty smakowe: czereśnia, melasa
- Kawa po fermentacji w beczkach dębowych.
| Pełna nazwa | El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Burundi Kayanza |
|---|---|
| Nazwa skrócona | Burundi Kayanza |
| Kraj | Burundi |
| Punktacja SCA | 86 |
| Region | Kayanza |
| Rodzaj kawy | Arabica |
| Obróbka | Myta |
| Stopień palenia ziaren | średnio palona |
| Opakowanie | 250g |
| Wysokość upraw | 1612m n.p.m. |
| Nuty smakowe | czereśnia, melasa |
| Odmiana | Red Bourbon |
KAWA SPECIALITY Z Burundi
Kawa z Burundi
Burundi: serce Afryki. Nazwane tak ze względu na kształt w kształcie serca, to małe państwo położone w środku kontynentu afrykańskiego jest domem dla ponad 600,000 rodzin uprawiających kawę. Kawa z Burundi to jedna z najlepszych kaw w Afryce, ze względu na bogate gleby i idealne warunki klimatyczne dla uprawy kawy. Jeśli szukasz wyśmienitej jakości kawy z Afryki, nie przegap kawy z Burundi.
IDEALNE WARUNKI DO UPRAWY KAWY
Terroir
Dzięki doskonałemu terroir i klimatowi wiele różnych regionów w kraju ma korzystne warunki do uprawy wysokiej jakości kaw. Jednym z nich jest Buyenzi, który jest również domem mikroregionu Kayanza. Ta kawa jest produkowana przez rolników z tego obszaru, a następnie wysyłana do Butegana, jednej z pierwszych stacji myjących w Burundi.
Red Bourbon w Burundi
Red Bourbon
Kawa Red Bourbon z Burundi to wyjątkowa odmiana, która uprawiana jest na wysokości 1,620 m npm. Ze względu na specjalne warunki terroiru i klimatu, kawa z regionu Buyenzi ma wyjątkowe właściwości smakowe. Po ręcznym zbiorze, czerwone i dojrzałe wiśnie są przetwarzane w tradycyjny sposób w stacji myjącej Butegana. Po około dziesięciu dniach suszenia na specjalnych łożach, kawa Red Bourbon z Burundi przetwarzana jest w młynie Budeca i gotowa do eksportu.
Łączymy wiedzę z pasją
Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...
Dbamy o detale
Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.






