Brazylia Fazenda Mariano – Kawa Speciality

Złoty polski (zł) - PLN
  • Złoty polski (zł) - PLN
  • Euro (€) - EUR

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

  • Klubowicze mają taniej!
    Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy
  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię kawy
  • Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
    El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
    El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
    El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

Nugat
Nugat

Migdały
Migdały

miód
miód

Fazenda Mariano, znana jest z doskonałej jakości kawy od roku 1909. Znajduje się w wulkanicznym terenie Serra de São Domingos w Minas Gerais. Prowadzona przez braci Henrique i Ricardo Barbosa, gospodarstwo koncentruje się na nieustannym podnoszeniu jakości i standardów pracy. Certyfikacja UTZ potwierdza zaangażowanie w zrównoważony rozwój i dbałość o środowisko. Kawa zachwyca zbalansowanym smakiem z wyraźnymi nutami migdałów, nugatu i miodu.

Nuty smakowe: migdały, miód, nugat
Punktacja SCA: 83

Odmiany
Arabica
Wysokość
980m n.p.m.
Region
Sul de Minas Fazenda Mirante
Obróbka
Pulped natural

Kawa ziarnista Brazylia Fazenda Mariano – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości do 980m n.p.m.
  • obróbka Pulped natural
  • pochodzi z regionu Sul de Minas Fazenda Mirante
  • nuty smakowe: migdały, miód, nugat
  • Kawa po fermentacji w beczkach dębowych.
Pełna nazwa

El Gato Speciality Coffee Kawa ziarnista Brazylia Fazenda Mariano

Nazwa skrócona

Brazylia Fazenda Mariano

Kraj

Brazylia

Punktacja SCA

83

Region

Sul de Minas

Rodzaj kawy

Arabica

Obróbka

Pulped natural

Stopień palenia ziaren

średnio palona

Opakowanie

1kg, 250g

Wysokość upraw

980m n.p.m.

Nuty smakowe

migdały, miód, nugat

Odmiana

Arabica

Plantacja

Fazenda Mirante

KAWA SPECIALITY Z Brazylii

Kawa z Brazylii

Sul de Minas Gerais, region południowo-wschodniej Brazylii, to miejsce, gdzie doskonałe warunki klimatyczne i glebowe sprzyjają uprawie kawy speciality o wyjątkowych walorach smakowych. Kawa z tego regionu charakteryzuje się zrównoważonym profilem smakowym. Uprawiana na wysokościach od 800 metrów nad poziomem morza, kawa z Sul de Minas jest często ręcznie zbierana i starannie przetwarzana, co gwarantuje jej najwyższą jakość. Dzięki temu, każda filiżanka tej kawy to prawdziwa przyjemność dla koneserów.

 

region

Sao Domingos

Fazenda Mariano znajduje się na zboczach pasma górskiego Sao Domingos i jest własnością rodziny Barbosa od czterech pokoleń. Położona 17 km od gminy Pocos de Caldas (południowe Minas Gerais), ma łagodny klimat, ze średnią temperaturą 18ºC oraz górzystą topografią. Główną działalnością na farmie jest „górska uprawa kawy” prowadzona z użyciem nowoczesnych, ekologicznych i społecznie odpowiedzialnych praktyk

Ręczny zbiór

Obróbka kawy

Kiedy około 70% owoców kawy na plantacji jest dojrzałych, pracownicy farmy ręcznie je zbierają. Tego samego dnia ziarna kawy są myte, pulpowane i rozkładane cienkimi warstwami na tarasie. Po około dwóch dniach na tarasie ziarna są umieszczane w suszarce obrotowej z pośrednim ogrzewaniem. Suszarka jest włączona w ciągu dnia, zawsze dbając o to, aby temperatura ziaren nie przekraczała 40ºC. Wieczorami suszarka jest wyłączana, aby kawa mogła odpocząć w środku. Proces ten trwa około trzech dni, a na koniec ziarna kawy są przenoszone do pojemników, czekając na moment, w którym zostaną przetworzone.

 

Łączymy wiedzę z pasją

Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

Dbamy o detale

Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.