Kawa ziarnista Etiopia Shantawene – Kawa Speciality

Złoty polski (zł) - PLN
  • Złoty polski (zł) - PLN
  • Euro (€) - EUR

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Klubowicze mają taniej!
    Kup i zyskaj zwrot 10% wartości zamówienia na kolejne zakupy
  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 149zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię kawy
  • Zakupy możesz odebrać również stacjonarnie:
    El Gato Trzebnica ul. Daszyńskiego 40
    El Gato Wrocław ul. Odrzańska 8
    El Gato Wrocław ul. Zwycięska 9

* jeśli braknie nam na magazynie

Nuty smakowe 

kardamon
kardamon

mango
mango

dżem truskawkowy
dżem truskawkowy

Wyjątkowa kawa z Etiopii odmiany botanicznej 74148. Ziarna pochodzą od grupy około 250 farmerów, którzy swoje zbiory dostarczają do stacji myjącej Ayla Shantawene. Kawa uprawiana jest wyjątkowo wysoko, bo na wysokości aż do 2150m n.p.m. Ziarna suszone są na afrykańskich łożach przez 30 dni, nabierając wyjątkowego smaku i aromatu.

Odmiany
74148
Wysokość
1990-2150m n.p.m.
Region
Sidama
Obróbka
Natural

Kawa ziarnista Etiopia Shantawane – 5 najważniejszych faktów

  • rośnie na wysokości 1990-2150m n.p.m.
  • obróbka Natural
  • pochodzi z regionu Sidama
  • nuty smakowe: mango, dżem truskawkowy, kardamon
  • Etiopia to ojczyzna kawy, gdzie w lasach regionu Kaffa dziko rosła kawa Arabika.
Pełna nazwa

El Gato Specialty Coffee Kawa ziarnista Etiopia Shantawene

Nazwa skrócona

Etiopia Shantawene

Kraj

Etiopia

Region

Sidama

Rodzaj kawy

Arabica

Odmiana

74148

Obróbka

Natural

Stopień palenia ziaren

jasno palona

Wysokość upraw

1990-2150m n.p.m.

Nuty smakowe

mango, dżem truskawkowy, kardamon

Wyjątkowy region uprawy

Region Sidamo słynie z kaw o unikalnym charakterze i bogatym profilu smakowym. Położony na wysokościach do 2200m n.p.m., sprzyja powolnemu dojrzewaniu owoców, co rozwija bardziej intensywny smak. To właśnie stąd pochodzi wiele etiopskich kaw najwyższej jakości.

 

Tradycyjna uprawa - doskonały smak

Nasza kawa to efekt pracy 250 lokalnych rolników z wioski Shantawene. Ręcznie zbierane owoce kawowca trafiają do stacji przetwórczej Ayla Shantawene, gdzie przechodzą staranną selekcję i suszenie metodą naturalną przez 30 dni na specjalnych, przewiewnych stołach. To proces, który wydobywa głębię smaku i charakterystyczną owocową słodycz.

Bogaty, naturalny profil smakowy

Każda filiżanka zachwyca nutami dojrzałych owoców i lekkiej kwasowości. To kawa, która przenosi Cię wprost do afrykańskich plantacji i pozwala poczuć prawdziwy smak Etiopii. Każda filiżanka to wyjątkowe doświadczenie – spróbuj i zakochaj się w niej od pierwszego łyku.

 

Łączymy wiedzę z pasją

Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

Dbamy o detale

Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.