Najkrócej rzecz ujmując, kawa speciality to kawa najwyższej jakości. Aby móc szczycić się tym określeniem, kawa musi zdobyć minimum 80 na 100 punktów w ocenie wykwalifikowanych Q-graderów przygotowanych i certyfikowanych przez Instytut Jakości Kawy. Rygorystycznej ocenie podlegają jeszcze zielone ziarna, następnie ziarna po paleniu, a na koniec również sam napój, oceniany pod kątem czystości smaku i aromatu. Kawy z całego świata są punktowane na podstawie tych samych wymogów oraz standardów zawartych na specjalnie przygotowanych arkuszach.
Kawy z najświeższych zbiorów
Pierwszy wymóg, który muszą spełnić kawy, by móc określić je słowem speciality, to świeżość zbiorów. Tylko kawy z najświeższych zbiorów mogą walczyć o ten tytuł. Ziarna powinny być również pozbawione wad. Dlatego właśnie ziarna kaw z segmentu speciality są zbierane ręcznie, aby sprawdzenie jakości mogło zostać przeprowadzane na każdym etapie. Na palarniach spoczywa obowiązek dostarczenia uprażonych ziaren do klientów nie później niż cztery tygodnie po paleniu (a najlepiej zrobić to przed upływem 14 dni). Dzięki dbałości o najwyższej jakości procesy, dostajemy do rąk napój o czystym i słodkim smaku oraz aromacie, po którym jesteśmy w stanie określić, w jakim miejscu świata zebrane zostały ziarna.
Dlaczego warto wybrać kawę speciality
Czytając opakowanie kawy speciality lub jej opis na stronie sklepu internetowego, jesteśmy w stanie dowiedzieć się o niej naprawdę wiele. Nie tylko znamy takie podstawy jak kraj pochodzenia czy rodzaj kawy, ale również dokładny region, w którym znajduje się plantacja oraz jej nazwę, wysokość uprawy czy rodzaj obróbki, której poddane zostały ziarna. Natomiast hurtowo produkowane kawy z hipermarketów są dla nas enigmą. Często na próżno szukać na ich opakowaniu daty palenia czy kraju pochodzenia. Także ich smak pozostawia wiele do życzenia – nie różnią się zbytnio od siebie, są gorzkie, wręcz proszą się o dodanie mleka i cukru.
Kawy speciality najczęściej pochodzą z małych plantacji, których właściciele mają możliwość odpowiedniego zadbania o swoje uprawy i osobistego sprawdzania ich jakości. Za wysokiej jakości ziarna mogą oni oczekiwać wyższej zapłaty, co jest istotne zwłaszcza w krajach ubogich i słabo rozwiniętych jak np. Etiopia, Rwanda czy Honduras. Zakup kawy speciality to więc też wsparcie i szansa na zrównoważony rozwój dla regionów, w których znajdują się plantacje. Mamy też pewność, że praca na tych plantacjach odbywa się w etycznych warunkach.
To, co jednak najważniejsze w kawie speciality, to jej niepowtarzalny smak. To przede wszystkim on sprawia, że jesteśmy gotowi wydać parę złotych więcej i sięgnąć po produkt z wyższej półki. Kawa z tej samej plantacji nigdy nie będzie smakować dwa razy tak samo i to jest w niej najbardziej niezwykłe.
Kawa speciality – co brać pod uwagę przy wyborze
Wybierając kawę speciality dla siebie, należy wziąć pod uwagę następujące aspekty:
- gatunek i odmiana,
- stopień palenia,
- kraj pochodzenia,
- punktacja SCA,
- rodzaj obróbki,
- indywidualne preferencje smakowe.
Najczęściej mamy do wyboru dwa najpopularniejsze gatunki kawy – Arabicę oraz Robustę. Ta druga ma zdecydowanie cięższy smak oraz większą zawartość kofeiny. Każda z nich posiada wiele różnorodnych odmian o rozmaitych kompozycjach aromatycznych. Od stopnia wypalenia ziaren będzie zależał smak kawy – jej słodycz, goryczka, kwasowość oraz zawartość kofeiny. Punktacja SCA dzieli kawy speciality na bardzo dobre (80-85 punktów), doskonałe (86-90 punktów) oraz wybitne (powyżej 90 punktów). Rodzaj obróbki definiuje natomiast to, czy kawa będzie bardziej słodka i gęsta, czy też kwasowa i pozbawiona obcych aromatów.
Kawy speciality zaskakują rozmaitością smaków. W zależności od regionu, w którym znajduje się plantacja, smaki te mogą mieć aromat owocowy, kwiatowy czy karmelowy. Dla przykładu kawy z Brazylii charakteryzują się słodkimi aromatami czekolady, karmelu oraz orzechów laskowych. Natomiast z bogatej w wulkaniczne gleby Gwatemali pochodzą kawy mocno owocowe. Afryka słynie zaś z wyjątkowych kaw o przeróżnych owocowych smakach i kwiatowych aromatach. Pamiętajmy jednak, że jest to pewne uogólnienie i za każdym razem warto sprawdzić etykietę kawy i doczytać co tym razem kryje się w środku ziaren speciality.
Gdzie kupić kawę speciality?
Kawy speciality na dobre zagościły w naszym kraju. Można je zamówić nie tylko w sklepach internetowych, ale również w palarniach, a także spróbować w kawiarniach dużych miast. Również w naszym sklepie oferujemy szeroki wybór kaw z segmentu speciality, pochodzących z Afryki, Azji oraz Ameryki Środkowej. Przy każdym produkcie zamieściliśmy dokładny opis mówiący o tym, skąd dana kawa pochodzi, a często również przedstawiający historię samej plantacji. W naszym katalogu znajdują się kawy o przeróżnych aromatach smakowych, pośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Przykładowe aromaty smakowe to:
- czekolada,
- pomarańcza,
- karmel,
- migdały,
- mandarynka,
- pomarańcza,
- czarny pieprz,
- mango,
- marakuja,
- orzechy laskowe,
- przyprawy korzenne,
- róża,
- bergamotka.