Kawa jakości Specialty pochodząca od grupy małych plantatorów z rejonu miasta Kianantu, z dystryktu Okapa. Tamtejsze rejony znane są z surowych i dzikich terenów będących wyjątkowo trudno dostępnymi. Zebrane ziarna kawy na wysokości około 2000m npm przewożone są do stacji myjącej Garoka, stolicy dystryktu Eastern Highlands.
Nuty smakowe: melon, cukier trzcinowy
Punktacja: 83
Informacje szczegółowe
Eastern Highlands – region Ainora
Kontrastując do dużo bardziej znanych wzgórz z Western Highlands, wschodnia część kraju oferuje kawę uprawianą na dużych wysokościach przez bardzo małe grupy plantatorów, których kawa jest szczególnie wyjątkowa. Surowe i dzikie tereny tworzą bardzo trudne warunki do życia dla farmerów. Wielu producentów próbuje sprostać temu wymaganiu, łącząc się w małe kooperatywy, które wspierając się razem dzieląc między sobą maszyny, magazyny oraz miejsca do suszenia kawy. Bardzo często kooperatywy te są mocno nieformalne, skupione wokół wiosek lub grup plemiennych. Zbiory w Eastern Highlands zaczynają się okolicach maja i trwają aż do października.
Ainora
Kawa Ainora pochodzi od bardzo małych producentów z Kianantu, Obura-Wonenara, w dystrykcie Okapa. Owoce kawowca przewożone są do centralnego magazynu i stacji myjącej w Goroka. To tutaj właśnie, drobiazgowe kontrole jakości pozwalają na przetworzenie kawy w odpowiedni sposób, skąd trafia na export do nas.