Rwanda Humure od kobiet – Kawa Speciality (natural)

Tego produktu nie ma na stanie i jest niedostępny.

  • Zamów przed 13:00, odbierz następnego dnia
  • Darmowa wysyłka od 95zł
  • Ocena klientów 4.9/5
  • Kawę wypalimy specjalnie dla Ciebie*
  • Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association
  • Posiadamy własną Palarnię oraz Pijalnię Kawy

* jeśli braknie nam na magazynie

Świeżo palona kawa z Rwandy

Mocno owocowa kawa ze stacji myjącej Humure zarządzanej wyłącznie przez kobiety. Uprawiana na bardzo małych plantacjach, gdzie średnio znajduje się około 250 drzew kawowca. Pomimo tak małych rozmiarów, dla wielu właścicieli plantacji, to właśnie kawa jest głównym źródłem utrzymania.

Nuty smakowe: czarna porzeczka, hibiskus

Punktacja SCA: 86

 

Odmiany

Red Bourbon

Wysokość

1550-1835m

Region

Gatsibo

Obróbka

Natural

Opis

Kawa od Kobiet z Rwandy

Kawa ziarnista jakości Specialty, pochodząca z Rwandy, a konkretnie ze stacji myjącej Humure. Stacja zarządzana jest  wyłącznie przez kobiety – w tym wówczas kryje się cały jej sekret. Nazwa stacji pochodzi od najwyższego wzgórza w okolicy, stanowiącego główny punkt destynacji turystów. Flagowy produkt okolicy.

Uprawa

Rolnicy w Rwandzie posiadają plantacje kawy liczące zazwyczaj około 250 drzew. Pomimo stosunkowo niewielkich rozmiarów, dla wielu stanowią one największe źródło przychodu przez cały rok. Większość z drzew kawowca uprawiana jest wspólnie z roślinami spożywczymi, takimi jak kukurydza czy ziemniaki.

Lokalne wsparcie

Wraz z początkiem XXI wieku rząd Rwandy wspólnie z partnerami międzynarodowymi w zamyśle podniesienia jakości kawy zainicjował powstanie nowych stacji myjących na obszarach produkcji kawy. Ponadto nawiązał współpracę z lokalnymi przedstawicielami, aby upewnić się, że rolnicy będą głównymi beneficjentami. Poprzez transport surowców z magazynów rządowych na owe obszary stacje umożliwiają rolnikom łatwiejszy dostęp. Stacja zajmuje się również szkoleniem rolników w zakresie prawidłowego korzystania z dostępnych środków, higieny i warunków sanitarnych, udostępnia sprzęt ochronny – maski i rękawice. Corocznie użycza niewielkich pożyczek na pokrycie kosztów produkcji i wydatków, takich jak rachunki medyczne czy czesne, a nawet hoduje sadzonki i dystrybuuje je do rolników oraz pomaga zapewnić czystą wodę. Humure organizuje ponadto Farmer Fields School, wybierając spośród 20-30 prowadzących gospodarstwa po sąsiedzku rolników jednego rolnika lidera, który skierowany zostaje na szkolenie dotyczące m.in. pielęgnowania gleby, ochrony wód, gospodarowania odpadami.

Zbiory kawy i sortowanie

W okresie żniw wiśnia jest ręcznie zbierana przez rolników i ich rodziny oraz poddawana selekcji. Humure zachęca do sortowania owoców i usuwania wszelkich niedojrzałych, uszkodzonych lub przejrzałych jeszcze zanim dostaną się na stację. Pracownicy stacji własnoręcznie segregują owoce, zanurzają je, aby sprawdzić ich gęstość. Ostatecznie zostają wyłącznie te, które przeszły zarówno test wizualny, jak i zanurzenia. Średnio Humure zatrudnia 120 nadzorujących i kontrolujących pracowników sezonowych. Obszar, w którym Humure przetwarza kawę z Rwandy, jest zazwyczaj cieplejszy niż w innych regionach kawy.

Wszystkie stacje Baho stosują własny rozszerzony system sortowania, aby rozdzielać ziarna o różnej jakości i wielkości. Większość stacji wyróżnia trzy rozmiary ziaren: A, B i C, przy czym A jest największą i najwyższą jakością. Na stacjach Baho Coffee klasa A jest rozkładana na dalsze trzy klasy, a klasa B na jeszcze dwie oddzielne, podczas gdy tylko C pozostaje jedyną klasą. Ustalenie dodatkowych ocen pozwala na zdefiniowanie idealnego pogrupowania dla każdego z ziaren i stworzenie ujednoliconych i smaczniejszych partii.

Po sortowaniu pracownicy rozkładają w cieniu parchment na specjalnych “łóżkach”. Po tym kroku najważniejsze jest pierwszych pięć dni. Podczas tego czasu parchment jest wystawiany na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, aby zmniejszyć ryzyko pleśni, lub nadmiernej fermentacji. Pracownicy stale sortują kawę , aby mieć pewność czystości ziarna. Po pięciu dniach, parchment jest przenoszony w całkowicie zacienione miejsca, aby dokończyć proces suszenia, gdzie stale jest sortowany, aby uzyskał odpowiednią wilgotność.

Baho Coffee

Rusatira Emmanuel jest założycielem i właścicielem Baho Coffee. Za początek jego podróży obcowania z kawą uznajemy rok 2013 r., kiedy to objął stanowisko kierownika stacji myjącej. Punktem kulminacyjnym będzie natomiast awansowanie na szefa działu, zarządzającego sporą ilością stacji. Dziś Baho Coffee nadzoruje łącznie cztery stacje myjące – po jednej w każdej z prowincji produkujących kawę z Rwandy. Tym sposobem Baho Coffee ma dostęp do licznych profili i metod przetwarzania.

Pierwiastek kobiecy

Oprócz świadczenia wielu usług edukacyjnych, finansowych i gospodarczych na rzecz rolników, Baho Coffee posiada również kilka programów społecznych, które są ukierunkowane zwłaszcza na grupy marginalizowane, takie jak kobiety, starsi rolnicy i młodzież. Rusatira, który na własnej skórze odczuł skutki mającego miejsce w 1994 roku ludobójstwa w Rwandzie, skupia się na pomocy kobietom, ponieważ rozumie, że wskutek masakry wiele rodzin straciło członków płci męskiej. Na kobietach wówczas spoczęło brzemię dowodzenia rodem. Samotne macierzyństwo – czy to spowodowane ludobójstwem, nieplanowaną ciąża czy innymi okolicznościami – jest często samotne i izolowane.

Celem jest zrzeszenie odizolowanych samotnych matek i ułatwienie owej izolacji, z równoczesnym zapewnieniem wsparcia i szkoleń, które pomogą im poprawić ich sytuację. Plan Rusatiry zakłada obróbkę i sprzedaż kawy z Rwandy pochodzącej z rodzin, w których głową rodziny jest właśnie kobieta. Kluczową częścią tego planu jest uwzględnienie nie tylko szerokiego zakresu informacji na temat życia i statusu kobiet w grupie, ale także listu napisanego przez kobiety z grupy, szczegółowo opisującego, w jaki sposób ich stacja i klienci mogą pomóc im pokonać określone wyzwania w ich życiu. Rusatira koncentruje się również na pomaganiu starszym rolnikom w umocnieniu poczucia przydatności i wspieraniu młodych rolników w zakładaniu i podnoszeniu rangi ich gospodarstw. Jest przekonany, że wpływ Baho Coffee będzie zwiększał się z roku na rok. „Jako mała firma działam na małą skalę” – powiedział. „Ale stale rosnę.”

 

Dodatkowe informacje
Kraj

Rwanda

Pełna nazwa

Rwanda Humure – Specialty Coffee

Region

Gatsibo

Plantacja

Humure

Rodzaj kawy

Arabica

Odmiana

Red Bourbon

Nuty smakowe

czarna porzeczka, hibiskus

Obróbka

Natural

Wysokość upraw

1550 – 1835m n.p.m.

Stopień palenia ziaren

jasno palona

Opakowanie

1kg – z wentylem i struną, 250g – z wentylem i struną, 75g – saszetka ze zmieloną kawą pod przelew

Zmielić kawę?

Kawa ziarnista, Parzucha – do kubka, klasycznie, Przelew, AeroPress, Chemex, French Press

Prawdziwe piękno

Kawa od Kobiet

Kawa ziarnista jakości Specialty, pochodząca z Rwandy, a konkretnie ze stacji myjącej Humure. Stacja zarządzana jest  wyłącznie przez kobiety – w tym wówczas kryje się cały jej sekret. Nazwa stacji pochodzi od najwyższego wzgórza w okolicy, stanowiącego główny punkt destynacji turystów. Flagowy produkt okolicy

W głębi kraju

Uprawa

Rolnicy w Rwandzie posiadają plantacje kawy liczące zazwyczaj około 250 drzew. Pomimo stosunkowo niewielkich rozmiarów, dla wielu stanowią one największe źródło przychodu przez cały rok. Większość z drzew kawowca uprawiana jest wspólnie z roślinami spożywczymi, takimi jak kukurydza czy ziemniaki.

W głębi kraju

Zbiory kawy i sortowanie

W okresie żniw wiśnia jest ręcznie zbierana przez rolników i ich rodziny oraz poddawana selekcji. Humure zachęca do sortowania owoców i usuwania wszelkich niedojrzałych, uszkodzonych lub przejrzałych jeszcze zanim dostaną się na stację. Pracownicy stacji własnoręcznie segregują owoce, zanurzają je, aby sprawdzić ich gęstość. Ostatecznie zostają wyłącznie te, które przeszły zarówno test wizualny, jak i zanurzenia.

Łączymy wiedzę z pasją

Zaufało nam już setki klientów. Nasza przygoda z kawą rozpoczęła się od pierwszego cuppingu w Kostaryce w 2015 roku i trwa do dziś...

Dbamy o detale

Pakowanie Twojego zamówienia jest dla nas równie ważne jak jego zawartość. Zwracamy uwagę nawet na najmniejsze szczegóły.

Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych. Zakładamy, że akceptujesz naszą politykę prywatności podczas korzystania z naszej strony internetowej.