Świeżo palona kawa z Rwandy od Kobiet dla Kobiet
Delikatna kawa ze stacji myjącej Humure, zarządzanej wyłącznie przez Kobiety, rzemieślniczo wypalona przez Kobietę i ręcznie pakowana przez Kobiety. Uprawiana na bardzo małych plantacjach, gdzie średnio znajduje się około 250 drzew kawowca. Pomimo tak małych rozmiarów, dla wielu właścicieli plantacji, to właśnie kawa jest głównym źródłem utrzymania.
Nuty smakowe: zielone jabłko, czarna herbata
Punktacja SCA: 86.5
Kawa od Kobiet dla Kobiet
Kawa ziarnista jakości Specialty, pochodząca z Rwandy, a konkretnie ze stacji myjącej Humure. Stacja zarządzana jest wyłącznie przez kobiety – w tym wówczas kryje się cały jej sekret. Nazwa stacji pochodzi od najwyższego wzgórza w okolicy, stanowiącego główny punkt destynacji turystów. Flagowy produkt okolicy.
Uprawa
Rolnicy w Rwandzie posiadają plantacje kawy liczące zazwyczaj około 250 drzew. Pomimo stosunkowo niewielkich rozmiarów, dla wielu stanowią one największe źródło przychodu przez cały rok. Większość z drzew kawowca uprawiana jest wspólnie z roślinami spożywczymi, takimi jak kukurydza czy ziemniaki.
Lokalne wsparcie
Wraz z początkiem XXI wieku rząd Rwandy wspólnie z partnerami międzynarodowymi w zamyśle podniesienia jakości kawy zainicjował powstanie nowych stacji myjących na obszarach produkcji kawy. Ponadto nawiązał współpracę z lokalnymi przedstawicielami, aby upewnić się, że rolnicy będą głównymi beneficjentami. Poprzez transport surowców z magazynów rządowych na owe obszary stacje umożliwiają rolnikom łatwiejszy dostęp. Stacja zajmuje się również szkoleniem rolników w zakresie prawidłowego korzystania z dostępnych środków, higieny i warunków sanitarnych, udostępnia sprzęt ochronny – maski i rękawice. Corocznie użycza niewielkich pożyczek na pokrycie kosztów produkcji i wydatków, takich jak rachunki medyczne czy czesne, a nawet hoduje sadzonki i dystrybuuje je do rolników oraz pomaga zapewnić czystą wodę. Humure organizuje ponadto Farmer Fields School, wybierając spośród 20-30 prowadzących gospodarstwa po sąsiedzku rolników jednego rolnika lidera, który skierowany zostaje na szkolenie dotyczące m.in. pielęgnowania gleby, ochrony wód, gospodarowania odpadami.
Zbiory kawy i sortowanie
W okresie żniw wiśnia jest ręcznie zbierana przez rolników i ich rodziny oraz poddawana selekcji. Humure zachęca do sortowania owoców i usuwania wszelkich niedojrzałych, uszkodzonych lub przejrzałych jeszcze zanim dostaną się na stację. Pracownicy stacji własnoręcznie segregują owoce, zanurzają je, aby sprawdzić ich gęstość. Ostatecznie zostają wyłącznie te, które przeszły zarówno test wizualny, jak i zanurzenia. Średnio Humure zatrudnia 120 nadzorujących i kontrolujących pracowników sezonowych. Obszar, w którym Humure przetwarza kawę z Rwandy, jest zazwyczaj cieplejszy niż w innych regionach kawy.
Wszystkie stacje Baho stosują własny rozszerzony system sortowania, aby rozdzielać ziarna o różnej jakości i wielkości. Większość stacji wyróżnia trzy rozmiary ziaren: A, B i C, przy czym A jest największą i najwyższą jakością. Na stacjach Baho Coffee klasa A jest rozkładana na dalsze trzy klasy, a klasa B na jeszcze dwie oddzielne, podczas gdy tylko C pozostaje jedyną klasą. Ustalenie dodatkowych ocen pozwala na zdefiniowanie idealnego pogrupowania dla każdego z ziaren i stworzenie ujednoliconych i smaczniejszych partii.
Po sortowaniu pracownicy rozkładają w cieniu parchment na specjalnych “łóżkach”. Po tym kroku najważniejsze jest pierwszych pięć dni. Podczas tego czasu parchment jest wystawiany na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, aby zmniejszyć ryzyko pleśni, lub nadmiernej fermentacji. Pracownicy stale sortują kawę , aby mieć pewność czystości ziarna. Po pięciu dniach, parchment jest przenoszony w całkowicie zacienione miejsca, aby dokończyć proces suszenia, gdzie stale jest sortowany, aby uzyskał odpowiednią wilgotność.
Baho Coffee
Rusatira Emmanuel jest założycielem i właścicielem Baho Coffee. Za początek jego podróży obcowania z kawą uznajemy rok 2013 r., kiedy to objął stanowisko kierownika stacji myjącej. Punktem kulminacyjnym będzie natomiast awansowanie na szefa działu, zarządzającego sporą ilością stacji. Dziś Baho Coffee nadzoruje łącznie cztery stacje myjące – po jednej w każdej z prowincji produkujących kawę z Rwandy. Tym sposobem Baho Coffee ma dostęp do licznych profili i metod przetwarzania.
Pierwiastek kobiecy
Oprócz świadczenia wielu usług edukacyjnych, finansowych i gospodarczych na rzecz rolników, Baho Coffee posiada również kilka programów społecznych, które są ukierunkowane zwłaszcza na grupy marginalizowane, takie jak kobiety, starsi rolnicy i młodzież. Rusatira, który na własnej skórze odczuł skutki mającego miejsce w 1994 roku ludobójstwa w Rwandzie, skupia się na pomocy kobietom, ponieważ rozumie, że wskutek masakry wiele rodzin straciło członków płci męskiej. Na kobietach wówczas spoczęło brzemię dowodzenia rodem. Samotne macierzyństwo – czy to spowodowane ludobójstwem, nieplanowaną ciąża czy innymi okolicznościami – jest często samotne i izolowane.
Celem jest zrzeszenie odizolowanych samotnych matek i ułatwienie owej izolacji, z równoczesnym zapewnieniem wsparcia i szkoleń, które pomogą im poprawić ich sytuację. Plan Rusatiry zakłada obróbkę i sprzedaż kawy z Rwandy pochodzącej z rodzin, w których głową rodziny jest właśnie kobieta. Kluczową częścią tego planu jest uwzględnienie nie tylko szerokiego zakresu informacji na temat życia i statusu kobiet w grupie, ale także listu napisanego przez kobiety z grupy, szczegółowo opisującego, w jaki sposób ich stacja i klienci mogą pomóc im pokonać określone wyzwania w ich życiu. Rusatira koncentruje się również na pomaganiu starszym rolnikom w umocnieniu poczucia przydatności i wspieraniu młodych rolników w zakładaniu i podnoszeniu rangi ich gospodarstw. Jest przekonany, że wpływ Baho Coffee będzie zwiększał się z roku na rok. „Jako mała firma działam na małą skalę” – powiedział. „Ale stale rosnę.”