Kawa z Peru JUMARP El Palto FW Gr. 1 FTO
JUMARP wprowadził imponujący program poprawy jakości, aby pomóc członkom w dalszym doskonaleniu jakości kawy i zrównoważonym rozwoju środowiska. Aktualnie jest już na dobrej drodze do wystosowania jakości kawy na wszystkich etapach procesu produkcji.
O kawie El Palto z Peru
W 2003 roku José Carranza Barboza i 35 innych małorolnych farmerów założyli Asociación de Productores Cafetaleros Juan Marco „El Palto” – w skrócie JUMARP. Stowarzyszenie narodziło się z chęci opracowania nowego, ukierunkowanego na producenta modelu uprawy i eksportu kawy.
Uprawa kawy z Peru
Wszystkich 188 członków produkuje kawę ekologiczną z certyfikatem Fairtrade. Spółdzielnia inwestuje premie otrzymane z tytułu tych certyfikatów w szereg ważnych projektów społecznych, w tym renowację upraw, fundusz na programy edukacyjne i budowę szkół.
Jeden z programów, wspierany ze szczególną ekscytacją, to ambitny program poprawy jakości, który uruchomiono w 2012 roku. Program, finansowany z premii Fairtrade i Organic, a także z funduszy rządowych i składek członkowskich, ma na celu podniesienie ogólnego wyniku w punktacji SCA do 85-86 wraz z nastaniem 2021 roku.
JUMART z rolnikami są już na dobrej drodze do wystosowania jakości kawy na wszystkich etapach procesu produkcji. Zbudowali suszarnie, ręczne depulpery i zbiorniki fermentacyjne we wszystkich gospodarstwach członkowskich. Pomogli członkom sadzić odmiany o wyższej jakości. Dzięki podjęciu tych konkretnych kroków w kierunku osiągnięcia celu, sięgając pamięcią do początków programu można zaobserwować znaczącą poprawę jakości kawy.
Zbiory kawy i działania po zbiorach
W całym Peru większość małorolnych producentów stosuje podobny model produkcji oparty na gospodarstwie domowym. Gospodarstwa są stosunkowo małe i z tego względu większość rodzin angażuje się do wspólnej pracy – od przycinania, przez pielenie, po nawożenie – aby zapewnić udane zbiory kawy.
W okresie żniw kawa jest zbierana ręcznie w sposób selektywny. Tego typu pracochłonny proces obejmuje zwykle całą rodzinę. Niektóre większe farmy mogą pozwolić sobie na zatrudnienie lokalnych robotników do pomocy przy żniwach.
Po zbiorach owoce podlegają często własnoręcznemu sortowaniu w celu usunięcia uszkodzonych lub niedojrzałych wiśni, a czasami (w zależności od rodzinnego systemu przetwórstwa) są zatapiane w wiadrach lub plastikowych kadziach w celu zniwelowania zaniżonej masy. Po sortowaniu z wiśni usuwa się miąższ. Większość rodzin posiada mechaniczny lub ręczny depulper znajdujący się na farmie, zwykle w pobliżu domu.
Po przepuszczeniu przez depulper kawa jest fermentowana w zbiorniku przez co najmniej 18 do 40 godzin, w zależności od klimatu (wyższe wysokości często wymagają dłuższego czasu fermentacji ze względu na niższą temperaturę powietrza). Po sfermentowaniu parchment przemywany czystą wodą.
Infrastruktura do suszenia kawy w Peru jest bardzo zróżnicowana. Niektórzy rolnicy używają zadaszonych podniesionych/podwyższonych łoży, a inni tzw. „carpa solar” – podwyższonej suszarni, umieszczonej często nad magazynem lub nawet nad ich domem.
Parchment wysycha średnio przez około 20 dni i niezależnie od metody suszenia jest regularnie obracany, aby zapewnić równomierne suszenie.