Kawa Papua Nowa Gwinea Konkua Organic
Najwyższej klasy organiczna kawa z Papui-Nowej Gwinei z dystryktów Kainantu oraz Obura Wonenara na wschodzie kraju. Pochodzi od grupy 137 plantatorów, dla których uprawa kawy jest ich głównym źródłem utrzymania. Ziarna kawowca rosną tutaj na wyjątkowo żyznej wulkanicznej glebie, w cieniu drzew takich jak bananowce, czy pandany.
Kawa Papua-Nowa Gwinea Konkua Organic – 5 najważniejszych faktów
- uprawiana na wysokości 1400 – 1800m npm
- obróbka myta
- pochodzi z regionu Eastern Highlands
- klasa A
- punktacja SCA 84,5
Kawa Papua Nowa Gwinea Konkua Organic
Grupę Konkua Organic tworzy społeczność zajmująca się uprawą kawy w dwóch okręgach prowincji Eastern Highlands w Papui-Nowej Gwinei. Są to okręgi Konkua Okipa w dystrykcie Kainantu i Arau w Obura Wonenara. Pierwotnie grupa drobnych producentów z certyfikatem Organic została utworzona przez Konkua Okipa Farmers. W trakcie ekspansji grupy, dzięki jej sukcesowi, do programu dołączyła sąsiednia wioska Arau.
Najbliższym ośrodkiem miejskim jest miasteczko Kainantu. Przed osiągnięciem niepodległości przez Papuę-Nową Gwine, Kainantu było tętniącym życiem centrum kawowym dla wielu właścicieli plantacji i przedsiębiorców kawowych. Obszar ten jest jednym z najwcześniejszych komercyjnych nasadzeń kawy w Papui-Nowej Gwinei. W czasie prosperiti, Kainantu miało własne lądowisko i klub golfowy. Dziś nadal jest głównym punktem handlu kawą dla wielu społeczności i przedsiębiorców działających w branży kawowej.
Dzięki wysokiej jakości ziarna i stałym dostawom kawy, grupa została włączona do programu certyfikacji ekologicznej. Do grupy producentów Konkua można dojechać w ciągu 2 godzin jadąc od Goroka. Sąsiedni farmerzy z Arau, mieszkają dalej w głębi lądu i dotarcie tam wymaga dodatkowego czasu na podróż i jest wymagającą podróżą pojazdem terenowym 4×4.
Grupa reprezentuje obecnie 137 rolników posiadających 313 ha kawy i od 2013 roku dostarcza kawę do NGHCE (New Guinea Highlands Coffee). Konkua wygrała krajowy cupping w 2015 roku.
Procesowanie
Odmiany Typica, Arusha i Mundu Novo rosną na bogatej wulkanicznej glebie w górzystych terenach regionu Eastern Highlands. Dojrzałe wiśnie są ręcznie zbierane i rozcierane w depulperze na miejscu, tego samego dnia przy użyciu małych ręcznych depulperów przed fermentacją mokrego pergaminu. Czas fermentacji wynosi średnio 36-48 godzin i zwykle odbywa się w małych kadziach i workach. Świeża, czysta woda z różnych strumieni jest pozyskiwana, aby zakończyć proces pełnego umycia tej wyjątkowej kawy. Suszenie może potrwać do tygodnia, w zależności od warunków pogodowych. Chociaż część pergaminu jest nadal suszona na słońcu ,na plandekach, wdrożenie podniesionych łoży suszących jest szeroko rozpowszechnione w całym łańcuchu dostaw i dążymy do tego, aby w niedalekiej przyszłości osiągnąć 100% podniesione suszarnie.
Większość plantatorów, to drobni rolnicy produkujący na własne potrzeby. Kawa jest dla większości z nich głównym źródłem dochodów i zwykle uprawiana jest razem z innymi produktami ogrodniczymi, takimi jak banany, pandany, różne jadalne warzywa i owoce.