Świeżo palona kawa ziarnista jakości Speciality Sable Farms z Malawi. Niezwykle truskawkowa i delikatnie pikantna na finiszu. Kawa ziarnista z południowej i wschodniej części Malawi – Chiaple oraz Ngapani. Uprawiana w wyjątkowo trudnych warunkach, w miejscach, gdzie nie ma elektryczności, a dostęp do wody jest mocno ograniczony. Dzięki produkcji kawy została wybudowana szkoła dla lokalnej społeczności oraz poczynione zostały inwestycje w dostęp do wody pitnej zarówno dla mieszkańców, jak i okolicznych farm.
Nuty smakowe: truskawka, pikantne nuty na finiszu
Punktacja: 84.5+
Sable Farms Malawi PB – Speciality Coffee
Grupa Sable Farms posiada swoje plantacje kawy w południowej i wschodniej części Malawi – Chipale oraz Ngapani. Oba te obszary zajmują nieco ponad 574 hektarów i plasują Sable Farms jako największego producenta kawy w regionie. Opisywany lot peaberry, który posiadamy pochodzi właśnie z tego regionu. Eksportowana kawa z Malawii dzielona jest na grupy AA, Ab oraz PB.
Sable Farms to wzorcowy przykład produkcji kawy w Malawi
Ngapani i Chipale w grupie Sable Farms to prawdziwe przykłady do naśladowania, zarówno w kraju, jak i poza jego granicami. W regionie Ngapani mamy do czynienia z ubogą infrastrukturą, brakiem elektryczności i z okresowym niedostatkiem wody. W regionie zbudowano szkołę dla lokalnej społeczności. Dzięki sprzedaży kawy, możliwe było również zainwestowanie w dostęp do czystej wody pitnej dla mieszkańców i okolicznych farm. Ngapani Estate jest największym rolniczym pracodawcą w dystrykcie Mangochi. Na stałe zatrudnionych jest tam 70 osób.
Kawa Sable Farms Malawi to myta Arabica z 12 godzinną fermentacją. Po tym procesie ziarna leżakują na podniesionych łóżkach.
Malawi
Malawi jako kraj nie ma dostępu do morza. Otoczona Mozambikiem od wschodu i południa, Zambią od zachodu oraz Tanzanią od północy. Głównym źródłem wody jest tutaj masyw górski Mlandżi w południowo-wschodniej części kraju oraz jezioro Malawi. Kraj charakteryzuje się subtropikalnym klimatem z dwiema porami deszczowymi, pomiędzy październikiem i listopadem oraz majem i czerwcem.
Produkcja kawy w Malawi opiera się na sieci małych kooperatyw i pięciu większych posiadłościach na południu kraju. Stable Farming jest tam głównym producentem i eksporterem mytej Arabiki. Sektor ten odpowiada za około 2/3 rocznej produkcji kawy, czyli około 1500 ton.
Szacuje się, że w Malawi znajduje się około 4000 małych plantatorów, którzy zrzeszyli się w sześciu kooperatywach, głównie w centralnej i północnej części kraju. Następnie zebrali się w jedną parasolową kooperatywę pod nazwą Mzuzu Coffee Planters Cooperative Union.
Kliknij, aby przeczytać więcej o kawie ziarnistej z Malawi.