Niezwykle bogata w smaku, miodowa, z wyczuwalnymi nutami suszonej moreli, jeżyny oraz orzeźwiającym posmakiem trawy cytrynowej na finiszu. Prosto z okolic największego wulkanu Indonezji. Pochodzi od kooperatywy Koerintji Barokah Bersama złożonej z 320 plantatorów kawy, którzy uprawiają kawę na zboczach góry Kerinci na wyspie Sumatra.
5 faktów o kawie z Indonezji Kerinci Gunung Tujuh
-
plantacja na wysokości 1400 – 1700m npm
-
obróbka typu honey
-
najwyższa klasa GR 1
-
Punktacja SCA 85,5
-
ciekawe odmiany botaniczne Andung Sari, Sigarar Utang
-
dosonała do przelewu oraz ekspresu
Kawa z Indonezji Kerinci Gunung Tujuh
320 członków kooperatywy Koerintji Barokah Bersama mieszka i prowadzi gospodarstwa u podnóża góry Kerinci na wyspie Sumatra w Indonezji. Góra Kerinci jest jednym z wielu wulkanów w Pacyficznym Pierścieniu Ognia o kształcie podkowy mającym długość 40tyś km, które wplecione są w niemal nieustanny taniec erupcji i ruchów płyt. Historyczne erupcje wulkanu Kerinci spowodowały, że okolica jest bujna i zielona, a gleba wyjątkowo żyzna.
Spółdzielnią zarządza Triyono, który uczy członków kooperatywy przetwarzania i wypalania ich własnej kawy z Indonezji. Mają oni w pełni wyposażoną palarnię, w tym laboratorium cuppingowe obok suchego młynu. Jest to szczególnie imponujące, biorąc pod uwagę fakt, że spółdzielnia powstała w połowie 2017 roku!
Jak uprawia się kawę w Indonezji na Sumatrze?
Prawie wszystkie gospodarstwa na Sumatrze są małych rozmiarów. Średnio obszary uprawne wynoszą od 0,5 do 2,5 hektara. Często właśnie dlatego kawa jest zwykle głównym źródłem dochodu rolników, ale większość prowadzi także uprawę mieszaną z warzywami, ziemniakami i owocami.
Co jeszcze uprawiają plantatorzy kawy w Indonezji?
Oprócz uprawy kawy w kontekście rynkowym, wielu drobnych rolników jest zatrudnionych również jako pracownicy najemni na pobliskich plantacjach herbaty. Herbata stanowi równie duże źródło dochodu. Jej plantacje często znajdują się w pobliżu plantacji kawy. Po zakończeniu zbiorów, plantatorzy kawy jadą na prace kontrakowe na pola herbaciane.
Rolnicy na Sumatrze podejmują coraz więcej inicjatyw do organizowania się w spółdzielnie. W przeszłości nie mieli oni dużego wpływu na uzyskanie lepszych cen swoich plonów. W spółdzielniach natomiast mogą dzielić się zasobami, organizować szkolenia i negocjować lepsze ceny.
Jak zbierana jest kawa w Indonezji w okolicach wulkanu Kerinci?
W okresie żniw kawa jest zbierana ręcznie, często przy pomocy najbliższej rodziny. Po zebraniu kawa zostanie dostarczona do punktu skupu UPH.
Triyono nadzoruje około dziewięciu stacji UPH należących do spółdzielni. UPH to punkt skupu, na którym wiśnie kawowca są kupowane przez spółdzielnię i gdzie kawa jest następnie przetwarzana przed przekazaniem jej do centralnego młyna. Zasadniczo UPH funkcjonuje jak mała stacja myjąca.
Indonezja znana jest z wyjątkowego procesu „Wet Hulled” (Giling Basah). Tryiono i jego zespół rozwijają tradycje przetwórstwa kawy w Indonezji.
Jak przetwarzana jest aktualna kawa Kerinci Gunung Tujuh – Honey z Indonezji?
Dzięki procesowaniu Honey, miąższ z wiśni usuwany jest bez użycia wody. Następnie parchment przenosi się bezpośrednio do wyschnięcia na podwyższonych łożach. Łóżka umieszczone są w kopułach tak, aby chronić kawę przed deszczem lub ostrym słońcem. Parchment będzie tu wysychał przez około 20 dni lub do momentu, gdy osiągnie około 12% wilgotności. Kiedy to nastąpi kawa jest zbierana z łoży i ręcznie sortowana.
Ile zarabiają plantatorzy kawy w Indonezji?
Począwszy od 2019 roku, rolnicy otrzymają 9500 rupii za kg wiśni. W rezultacie członkowie spółdzielni mają stałego nabywcę swoich wiśni, a zysk spółdzielni pod koniec roku jest albo inwestowany w infrastrukturę w celu podniesienia jakości, albo dzielony z producentami. Rolnicy otrzymują również wsparcie techniczne a także sadzonki drzew rzucających cień do posadzenia na farmie i wokół niej. Aby dołączyć do spółdzielni, producent płaci jednorazową składkę członkowską w wysokości około 400 dolarów (5 milionów rupii). W celu usprawnienia operacji, wprowadza się rolnika udzielającego pomocy technicznej, aby upewnić się, że na wszystkich stacjach podczas przetwarzania stosowane są standardowe procedury operacyjne. Każdy UPH znajduje się na innym obszarze i otrzymuje wiśnie od różnych grup rolników.