Kawa ze stacji myjącej Wolichu Wachu w Etiopii, założonej w roku 2017. Najwyższej jakości ziarno klasy GR1 o wysokiej punktacji SCA 88. Zaskakująco słodka i miodowa o nutach czarnej herbaty, mandarynki oraz delikatnej nucie grejpfruta.
Kawa Etiopia Wolichu Wachu – 5 najważniejszych faktów
- plantacja na wysokości 1900 – 2210m npm
- obróbka typu washed (myta)
- najwyższa klasa GR 1
- Punktacja SCA 88
- stacja myjąca wybudowana zaledwie 4 lata temu w 2017 roku
Kawa Etiopia Wolichu Wachu
Stacja myjąca Wolichu Wachu zbudowana została w roku 2017 przez kooperatywę Harso Haru Mude Farmer Cooperative w Etiopii. Jest to wyjątkowo nowa stacja, zważywszy na fakt, że większość stacji w Etiopii, to stacje dość stare, założone głównie w latach 80 i 90.
Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko dojrzałość oparta o olbrzymie doświadczenia pozostałych stacji, ale przede wszystkim wyjątkowy układ, który wyróżnia ją na tle reszty stacji myjących. Wszystkie etapy obróbki umieszczono na wzgórzu, dzięki czemu nie stosuje się tutaj pomp, które pomagają w transporcie ziaren przez infrastrukturę procesującą. Na samym końcu, u stóp wzgórza zapewniono odpowiednie i równomierne nasłonecznienie, które pomaga osiągnąć najwyższą jakość ziaren.