Niezwykle kwiatowa i czekoladowa kawa z Etiopii najwyższej jakości GR1 od farmera Mohhamed Hai Aba Simmel. Uprawiana na południu kraju w regionie Kedmesa w dystrykcie Jimma. Leżakowana i suszona na słońcu przez około 20 dni, w zależności od pogody.
Mohhamed Hai Aba Simmel – kawa z Etiopii
Dzięki producentowi Mohhamed Hai Aba Simmel mamy dla Ciebie jedne z najlepszych ziaren kawy z Etiopii. Mohhamed uczestniczy w projekcie Bashasha i korzysta z dostępu do edukacji oraz szerokiego spektrum odbiorców. Poprzez wysokiej jakość ziarna i odpowiednią cenę, którą za nie dostaje, Mohhamed utwierdza się w przekonaniu, że to dbanie o jakość, jest dobrym kierunkiem w uprawie kawy w Etiopii.
Na ponad 13 hektarach ziemii, Mohhamed uprawia różne odmiany botaniczne kawy. Wiele z nich cały czas starymi metodami, uznawanymi za ekologiczne.
Po ręcznych zbiorach, Mohhamed rozkłada wiśnie kawowca na słońcu na specjalnych łożach. Cały czas obraca je, aby proces suszenia zachodził równomiernie we wszystkich ziarnach. Wiśnie suszą się od 15 do 20 dni, w zależności od aktualnych warunków atmosferycznych.
Kawa z Etiopii GR1 (Grade 1)
Skala ocen w Etiopii zależy od kontroli wizualnej pod kątem defektów i jakości naparu. Grade 1 to kawa najwyższej jakości. Dlatego właśnie klasy 1 i 2 uważa się za kawę speciality. Klasy 3-9 natomiast klasyfikuje się jako kawa komercyjna. Grade 1 jest wolny wad i skaz oraz nie zawiera quakerów.