Wioska Konga położona jest w pobliżu miasta Yirgacheffe w obrębie strefy Gedeo. Wioska posiada kilka stacji myjących, gdzie farmerzy sprzedają swoje wiśnie. Młyny odpowiedzialne są za przeprocesowanie wiśni i wysuszenie w przypadku kawy mytej. Skórka świeżej wiśni jest fizycznie usunięta przez depulper, a miąższ wokół ziarna zostaje usunięty w procesie fermentacji. Po tym zabiegu, ziarno jest myte w czystej źródlanej wodzie, aby usunąć wszystkie pozostałości miąższu. W przypadku kawy Konga, ziarno jest suszone na zacienionych stołach od 10 do 12 dni, do czasu, aż ich wilgotność nie spadnie do 12%. Czyste i wysuszone ziarna są następnie magazynowane, oceniane i znakowane regionalną etykietą.
Nuty smakowe: brzoskwinia, cytrusy
Punktacja: 86+
Informacje szczegółowe
Konga
Kawa Konga uprawiana jest na bardzo małą skalę w ogrodach jej producentów. Czerwono-brązowa ziemia na tamtejszych terenach jest wyjątkowo bogata w żelazo i głęboka aż na 1.5m. Dlaczego jest to aż tak istotne?
Konga i jej ziemia
Bogata, żyzna ziemia, pozwala na znaczący rozrost systemu korzeniowego, co dla kawowca oznacza zwiększony pobór składników odżywczych i wilgoci. Głębszy system korzeniowy oznacza również mocniejsze i wyższe drzewa. Co więcej, głębokość gleby, związana jest z potencjałem do kumulacji składników odżywczych i wilgoci. Rośliny pobierają substancje pokarmowe poprzez powietrze, wodę i glebę. Ziemia i składniki odżywcze często związane są ze specyfiką regionu i lokalną geologią. Gleba w Konga i właściwie w całej strefie Gedeo, jak wspomniano wcześniej, jest wyjątkowo bogata w żelazo. Żelazo jest jednym z tych mikroelementów, które pełnią ważną rolę przy w funkcjonowaniu kawowca. Przede wszystkim jest ono potrzebne do produkcji chlorofilu, który jest niezbędny w procesie fotosyntezy, pozwalając roślinie czerpać energię ze światła. Wszystko to plus inne czynniki pozwala roślinie na lepszy rozwój i produkcję jakościowo lepszych owoców.