Kawa ziarnista Etiopia Khalid Kemal jakości Specialty z miasta Beshasha o wyczuwalnym fiołku i dojrzałej papai – bardzo egzotyczna. Zbierana ręcznie z myślą o najbardziej potrzebujących. Część profitu ze sprzedaży kawy przeznaczona jest na wsparcie fundacji Girls Gotta Run Foundation, która pomaga w edukacji dziewcząt w Etiopii z zakresu m.in. planowania rodziny, finansów i zdrowia.
Nuty smakowe: fiołek, owoce tropikalne
Punktacja: 85,5
Kawa z Etiopii z miasta Bashasha
Nowe prawo w Etiopii od niedawna pozwala na znacznie lepszą identyfikowalność farmerów uprawiających kawę. Dzięki temu możemy zaproponować ci kawę z małego miasta Bashasha. Położone jest ono w strefie Agaro na zachodzie Etiopii. Można dostać tutaj kawę po obróbce naturalnej oraz czasami również mytej, jak jest to w tym przypadku.
Agaro znane jest z doskonałej jakości kawy dostarczanej przez kooperatywy takie jak Duromina, Biftu Gudina, Yukro oraz Hunda Oli. Od teraz nie tylko kooperatywy, ale również indywidualni farmerzy mogą sprzedawać swoje ziarna. Ziarna z Agaro to często delikatne kwiatowe kawy o krystalicznej kwaskowatości z której to strefa Agarao jest znana najlepiej.
Kawa ziarnista Etiopia Khalid pokazuje jak wspierać lokalną społeczność
Jest nam niezmiernie miło poinformować cię, że część profitu ze sprzedaży tej kawy przeznaczona jest na rozwój edukacji i opiekę zdrowotną dziewcząt w Etiopii, dzięki współpracy z fundacją Girls Gotta Run Foundation,
Fundacja GGRF oferuje dziewczętom oraz ich rodzinom alternatywę do wczesnego małżeństwa. Oferuje stypendia sportowe dla dzieci od 11 do 18 roku życia. Aktualnie w Etiopii 40% dziewcząt wychodzi za mąż w wieku poniżej 18 roku życia, a 14% poniżej ich piętnastych urodzin. Co więcej, fundacja oferuje wsparcie z zakresu opieki zdrowotnej dla dziewcząt i ich matek oraz dostarcza posiłki, książki i udziela korepetycji. Program pomocy obejmuje również wsparcie z zakresu planowania rodziny, finansów, odżywiania oraz zdrowych relacji.
Produkcja i przetwarzanie kawy z Etiopii
Wcześniej Khalid sprzedawał ziarna do lokalnych handlarzy. Teraz dzięki nowemu prawu sprzedaje je również do importerów. Dzięki temu otrzymuje większe zyski ze sprzedaży bezpośredniej. Jego farma to 16 hektarów, gdzie zasadził ponad 3tyś drzew na hektar. Owoce zbiera się tam ręcznie i przetwarza na miejscu za pomocą Ecopulpera. Khalid przetwarza swoje ziarna zarówno na mokro, jak i naturalnie. Podczas obróbki mytej, ziarna fermentują przez 10-12 godzin, zanim trafią do suszenia na specjalnych stołach. Kawa do obróbki naturalnej suszy się natychmiastowo po zbiorach.