Informacje ogólne
Doskonale zbalansowana i niezwykle czekoladowa kawa z regionu Sul de Minas, z plantacji Fazenda da Lagoa. Pochodzi z miejsca o ponad 200 letniej historii, gdzie uprawia się jedynie wyselekcjonowane odmiany Arabici, takie jak Catuaí, Mundo Novo, Acayá czy Catucaí. Na całej plantacji wprowadzono surowe zasady zrównoważonego rozwoju.
Nuty smakowe: czekolada, orzech laskowy
Ocena SCA: 83
Kupując ten produkt wspierasz program Coffee Kids.
Informacje szczegółowe
Plantacja Fazenda da Lagoa wyróżnia się nawet na tle kraju z olbrzymią tradycją kawy, jakim jest Brazylia. Korzenie tej plantacji sięgają drugiej połowy XVIII wieku. Wtedy to portugalscy osadnicy zbudowali mały kościół na brzegu rzeki Amparo i otoczyli teren ogrodzeniem, które po dziś dzień wyznacza granicę plantacji.
Jednym z osadników był Manouel Ferreira Carneiro. Prosty człowiek, który zbudował pierwszy dom na farmie, która z czasem stałą się jendą z większych w regionie. Wiedza, jak uprawiać jedną z unikatowych brazylijskich kaw przechodziła tutaj z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj, bezpośredni przodek Manouel’a, Joaquím Paiva jest jednym z dwóch dyrektorów zarządzających plantacją.
Fazenda da Lagoa położona jest na wysokości 1100m nad poziomem morza, niedaleko miasta Santo Antonio do Amparo. To zaledwie 170km na południowy wschód od Belo Horizonte w prowincji Minas Gerais. Na jej terenie znajduje się naturalny rezerwat, lasy, pastwiska i ponad 1500 hektarów kawy. Strumienie wody z schodzą się tutaj z ponad 40 naturalnych źródeł dostarczając wodę do plantacji, by potem połączyć się w dwie małe rzeki, tworzące granicę farmy.
Jest to miejsce niespotykanej urody, będące rajem dla zróżnicowanej flory i niezliczonej ilości zwierząt. Aby zadbać o naturalne środowisko i zachować balans dla przyszłych pokoleń, wszystkie aktywności na farmie są należycie monitorowane. Zrównoważone zasady funkcjonowania wyznaczają kierunek upraw i procesów zachodzących na farmie. Aby chronić żyzną glebę, rzeki i produkować kawę dbającąc o zróżnicowany rozwój, Fazenda da Lagoa stała się swoistym partnerem godnym naśladowania dla sąsiadujących z nią lokalnych społeczności.
W Fazenda da Lagoa uprawianie kawy, to coś zdecydowanie więcej niż jedynie biznes – to styl życia. Wiele pokoleń poświęcało się, aby storzyć kawę, która umili czas i sprosta wyszukanym gustom ludzi na całym świecie. Jedynie kawa Arabica, z odmianami takimi jak Catuaí, Mundo Novo, Acayá i Catucaí zostały należycie wybrane tutaj pod uprawę zgodnie z surowymi zasadami zróżnicowanego rozwoju.
Pomimo faktu, iż Fazenda da Lagoa, to ponad 200letnia tradycja, to mimo wszystko znana jest ze swojego innowacyjnego podejścia do pracy. Uwzględnia ono nowowczesne metody uprawy, wynikające z wieloletnich badań przeprowadzanych na farmie.
Charakterystyka
Dobrze zbalansowana kwaskowatość, przyjemna słodycz i niesamowita czekolada z delikatnymi nutami orzecha