Kawa ziarnista Brazylia Diamond jakości Specialty Coffee, to prawdziwie kawa delikatna z nutami orzecha laskowego i mlecznej czekolady. Pochodzi od kooperatywy Cooxupe, gdzie ponad 75% jej członków, to właściciele małych plantacji, których produkcja kawy jest ich głównym źródłem utrzymania.
Nuty smakowe: mleczna czekolada, orzech laskowy
Punktacja: 81
Diamond kawa speciality z Brazylii
Jakość kawy ziarnistej Diamond Brazylia, opracowana zostałą specjalnie przez kooperatywę Cooxupe. Składa się w 60% kawy Santos oraz 40% Cerrado, uzyskując delikatną i łagodną kawę. Oznaczona jest jako NY2 ss fc scr17/18, złożona z dużych ziaren. Z nutami mlecznej czekolady i orzecha laskowego.
Kooperatywa Cooxupé
Kooperatywa Cooxupé istanieje na brazylijskim rynku od dziesięcioleci. Założona w roku 1932, po dwudziestu pięciu latach przekształciła się w Regional Coffee Growers’ Cooperative of Guaxupé. Stało się to za sprawą ekspansji na rynki zagraniczne. Obecnie składa się z około dwunastu tysięcy członków. 75% z nich to bardzo mali plantatorzy. Kooperatywa pozyskuje ziarna z Sul de Minas oraz Cerrado z regionu Minas Gerais oraz z Rio Pardo Valley w São Paulo. Cooxupé posiada około 250 punktów skupu.
Pomimo faktu, iż Cooxupé na dzień dzisiejszy jest dużym producentem kawy, to stara się być odpowiedzialna za swoich członków, szczególnie tych z rejonów wiejskich. Dobrze widać to poprzez realizację różnych programów edukacyjnych oraz szkoleń rolniczych. Kładzie się tu duży nacisk na przyszłość młodego pokolenia plantatorów i zrównoważony rozwój.
Jednym z projektów, który w roku 2014 otrzymał nagrodę Andef(jedna z najważniejszych w rolnictwie w Brazylii) był projekt Escola Consciente. W roku 2013 otworzono centrum edukacji środowiskowej, aby uczulić młode pokolenie na kwestie ekologiczne. Odpady wodne, wytwarzane przez kooperatywę są odbierane przez zewnętrzną firmę, a potem zostają oczyszczone i wzbogacone w Cooxupé’s Estações Compactas de Tratamento de Esgotos (ECTEs).